Povestea „omul invizibil” de 61 de ani care a scăpat de iadul din Mariupol după ce a mers pe jos 225 de km. Bărbatul a parcurs distanța însoțit de câinele său

14.05.2022, 16:12

Invazia rusă a Ucrainei a intrat oficial în a treia lună și tot mai mulți oameni fug din orașele sfâșiate de război pentru a scăpa de forțele militare ruse. Orașul-port Mariupol a suferit multe pagube și, de-a lungul invaziei, s-a transformat într-un „oraș fantomă”, majoritatea locuitorilor mutându-se în orașele învecinate. Igor Pedin s-a numărat printre oamenii care au fugit din orașul asediat, dar situația lui l-a dus într-o călătorie de 225 km până în orașul Zaporizhzhia.

Igor Pedin, un bărbat în vârstă de 61 de ani a decis să părăsească orașul natal pe jos cu o pungă de alimente și câinele său de 9 ani Zhu-Zhu, urmărind să ajungă în orașul Zaporizhia, aflat la 225 de kilometri distanță.

Potrivit raportului The Guardian, Pedin, un fost bucătar de navă, a decis să părăsească Mariupol pe 20 aprilie, când armata rusă invadase deja partea sa din oraș.

Bărbatul a plecat cu un rucsac și cu câinele său

El și-a împachetat un rucsac cu bunurile sale, care cântăreau 50 de kilograme, și a plecat la șosea pe 23 aprilie la ora 6 dimineața cu câinele său Zhu-Zhu, se mai arată în raport.

Igor a ocolit multe convoai de tancuri, vehicule blindate și soldați ruși cu declanșare rapidă care se îndreptau spre Mariupol în timpul călătoriei sale. A evitat minele și a traversat poduri distruse cu câinele și cu bagajele sale. El și-a riscat chiar viața în momente în care un pas greșit ar fi putut duce la o cădere de 30 de metri, care duce la o moarte sigură. A fost o călătorie extrem de emoționantă și a întâlnit scene sfâșietoare, case fumând și oameni plângând, a povestit Igor.

Bărbatul s-a întâlnit cu cecenii

Pedin, care lucra ca bucătar pe o navă, nu putea anticipa nimic și, într-adevăr, nu s-a dovedit a fi invizibil, a mărturisit el în timp ce își împărtășea povestea din siguranța capitalei Ucrainei, Kiev.

În prima zi, Igor Pedin și-a propus să ajungă în orașul Nikolske, la 20 km de casa sa. Își amintește că pe drum a ocolit un convoi de vehicule blindate grele care au zguduit pământul de sub el. Și-a luat câinele Zhu-Zhu în haină și s-a așezat până când vehiculele au trecut

În apropierea unui centru comercial, s-a întâlnit cu un grup de soldați care împărțeau apă și alimente locuitorilor din Mariupol. Spre norocul său, nu l-au remarcat

“Arătam ca un vagabond pentru ei. Eram murdar și acoperit de praf, deoarece casa mea a fost umplut cu de fum. Am ieșit din oraș pe autostradă. M-am uitat înapoi la oraș și mi-am spus, a fost decizia corectă. M-am întors și am mers mai departe”, a spus Igor Pedin.

Și-a continuat călătoria unde a fost întâmpinat de un tată îndurerat care și-a pierdut fiul de 16 ani într-un incendiu. A doua zi, Igor a fost oprit la un punct de control păzit de ceceni, care l-au adus înapoi doi kilometri într-o „tabără de filtrare”. Pedin a fost fotografiat, percheziționat și dezbrăcat pentru a vedea dacă avea vreun tatuaje care să-l facă legătura cu armata ucraineană. Igor a mințit spunând că are un ulcer la stomac și că urma să primească tratament când un ofițer rus l-a întrebat unde se duce. După ce a petrecut două ore în clădire, Igor a primit un document „se presupune că de la Ministerul de Interne al autoproclamatei Republici Populare Donețk”, care i-a permis să treacă prin alte puncte de control.

În timp ce își relua călătoria, a fost verificat din nou de șase soldați înarmați în Verzhyna. I s-a permis să plece a doua zi, dar nu înainte de zori, altfel va fi împușcat. A doua zi a mers 20 de ore, înainte de a ajunge la un alt punct de control unde a fost percheziționat și reținut din nou pentru noapte. A plecat în zori, reluându-și călătoria.

A traversat un pod distrus cu un decalaj de 30 de metri sub el și a urcat două dealuri. A făcut mai multe excursii în jurul dealurilor, deoarece nu și-a putut transporta câinele epuizat și bagajele în același timp.

Câinele era epuizat

“Câinele pur şi simplu nu putea continua. A trebuit să merg pe drum cu geanta mea, apoi să mă întorc după el şi să-l duc în sus. I-am spus: „Dacă nu mergi, vom muri amândoi, trebuie să mergi.” El a urcat pe următorul deal”.

A fost ajutat de un șofer de camion în ultima etapă a călătoriei. După o lungă călătorie de 2 ore, trecând prin mai multe puncte de control, șoferul l-a lăsat pe Igor lângă o tabără din centrul Zaporizhzhia. Șoferul i-a dat lui Igor și 1.000 de grivne ucrainene (30 de lire sterline).

În tabără, a văzut voluntari și steagul ucrainean în timp ce a fost încurajat de o femeie pentru că a reușit să scape. „Cred că acesta a fost momentul meu de glorie”, a spus Igor pentru Guardian.

 

citește și...