Povestea românului care lucrează la un club de fotbal din Premier League. A plecat din România cu 200 de lire și nu a jucat niciodată fotbal

30.11.2021, 19:15

Povestea lui Dragoș Căvășdan este a miilor de români care migrează în speranța unui trăi mai bun. Cu 200 de lire în buzunar, tânărul a reușit datorită ambiției să devină singurul român care lucrează la un club de fotbal din prima ligă din Anglia.

În România, Dragoș nu avea nicio șansă să își depășească condiția, fiind judecat pentru lipsa de experiență. Chiar dacă nu a jucat niciodată fotbal, Marea Britanie i-a oferit o șansă la un nou început.

Munca, ambiția și speranța sunt elementele care l-au ajutat pe Dragoș să își împlinească un vis la care nici nu îndrăznea să se gândească, potrivit G4media.

A plecat din România cu 200 de lire

Drumul lui Dragos  pornește din România, unde a aplicat la o bursă de studiu în UK, mai exact în Southampton, la Solent University, facultatea de sport și științe sociale, studiu fotbal.

Cu doar 200 de lire în buzunar și incertitudine, Dragoș a plecat în speranța unui trăi mai bun.

„Nu știam ce mă așteaptă, nu aveam pe nimeni acolo, nici măcar prieteni care să fie plecați în Anglia. Eram singur. Am ajuns, am luat o chirie cu un indian, m-am dus la școală, cam asta. Aveam 200 de lire în buzunar. Cu jumătate mi-am plătit o parte dintr-o licență de studiu pentru un brevet de antrenor la juniori, iar cu restul de bani mi-am luat un bilet la un meci de fotbal. Nu aveam posibilități și trebuia să mă întrețîn cumva.”

La scurt timp după ce a ajuns în Marea Britanie, Dragoș și-a găsit primul loc de muncă, pentru a se întreține.

„Ajunsesem în septembrie în Anglia, iar în decembrie am început să lucrez. Era primul meu job. Trebuia să fac ceva să trăiesc, nu? Făceam pizza toată noaptea, asta este. Nu mi-e rușine absolut deloc. Luăm salariul minim pe economie, dar mă întrețineam. Nu îmi plăcea, e evident, dar m-a ajutat foarte mult. Reușeam să trăiesc cu banii ăia.”

Dragoș nu avea timp să se odihnească și avea un program extrem de încărcat.

„E foarte greu să ajungi ca străin aici, dar am tras cât am putut de mine. Dimineața mergeam la facultate, apoi făceam voluntariat, apoi iar cursuri și muncă.”

„Eram de multe ori primul”

Românul a reușit să își termine studiile, să se întrețină, dar să facă și voluntariat. „Fiind străin, venind din afară, faci tot ce poți. Făceam tot ce puteam și eu și de asta ajungeam mereu printre primii”, spune el.

„Am studiat, am reușit să termin bine facultatea. În 2014 eram 120 înscriși și am terminat doar 60. Apoi am lucrat pentru Bournmouth. De luni până joi, mergeam la o grupă de 8 ani. Eram asistent. Filmam antrenamente, mergeam la meciuri cam 3-4 zile pe săptămână. După șase luni am vrut să rămân, dar nu mi-a plăcut ce mi-au oferit. Mi-au propus un intership, dar considerăm că făcusem mult mai mult. . Fiind străin, venind din afară, faci tot ce poți. Făceam tot ce puteam și eu și de asta ajungeam mereu printre primii.”

La un moment dat, tânărul a primit propunerea de a lucra cu celebrul club din Premier League, unde e analist, antrenor și scouter pentru academia de fotbal a englezilor, una dintre cele mai renumite din Regat.

Dragoș a pus și bazele propriei sale academii de fotbal

Între timp, Dragoș a pus și bazele propriei sale academii de fotbal, TgkAcademy, tot în Southampton.

„Găsim copii talentați care au nevoie de ajutor și pe care încercăm să îi aducem în fotbalul profesionist. Multora le este foarte greu și primesc puține șanse la cluburi importante, din primele ligi, să zicem. Noi încercăm să găsim ce e mai bun, de viitor și să-i oferim fotbalului. Faptul că am fost angajat de Southampton e un început. Am 25 de ani și până la 30 mi-am propus să obțin licența A. Visul meu? Să ajung să antrenez în Premier League. De ce să nu pot? Am 25 de ani și știu ce îmi doresc. Un vis nu face rău nimănui.”

 

citește și...