Povestea femeii care a supraviețuit Holocaustului și a scăpat teafără din Mariupol. ”Un bărbat stătea pe una dintre bănci, iar fața i-a fost distrusă de o bombă”

04.05.2022, 14:47

O femeie ucraineană în vârstă de 87 de ani care a supraviețuit Holocaustului și asediului nazist al Leningradului spune că distrugerea Mariupolului de către forțele ruse este mai rea decât ceea ce a experimentat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. ”Un bărbat stătea pe una dintre bănci, iar fața i-a fost distrusă de o bombă. Corpul lui a rămas zile în șir acolo”, spune femeia

Elvira Borts și soțul ei în vârstă de 94 de ani au îndurat o lună de bombardamente constante înainte de a putea scăpa din orașul-port ucrainean asediat. Interviul lui Borts cu Serviciul Ucrainean al RFE/RL a fost ultima poveste produsă de jurnalista Vira Hyrych înainte de a fi ucisă într-un atac cu rachete rusești pe 28 aprilie asupra blocului ei din Kiev.

Elvira Borts, o ucraineancă în vârstă de 87 de ani, a supraviețuit Holocaustului și asediului nazist al Leningradului, dar spune că ceea ce a trăit acum sub asediul armatelor lui Putin, e mult mai grav.

”A fost ca la Leningrad, doar că mai rău”

”Când am auzit că trupelor ruse li s-a ordonat să invadeze Ucraina și că civilii nu ar trebui să își facă probleme deoarece nu vor fi atacați, am fost terifiată. Când a început asediul asupra orașului Mariupol, a fost ca la Leningrad, doar că mai rău. Simțeam că o zi are 48 de ore deoarece o zi se simțea cât două în timpul bombardamentelor.

Militarii ruși știau ce trebuie să facă: civilii erau principalele ținte. Și asta s-a întâmplat. Nu am copii sau nepoți fiindcă corpul meu nu s-a dezvoltat complet în timpul Holocaustului. Din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, am pierdut șansa de a avea copii”, povestește femeia la Radio Free Europe.

Mărturia femeii

”Orașul era frumos înainte de invazie”, povestește Elvira. ”Erau bănci pe marginea drumului, unde te puteai odihni. Un bărbat stătea pe una dintre bănci, iar fața i-a fost distrusă de o bombă. Corpul lui a rămas zile în șir acolo”, spune femeia.

Elvira spune că îi poartă în gând pe apărătorii Mariupolului de la Azovstal. Acolo încă mai sunt mulți civili alături de ei, înconjurați de forțele rusești. ”Dumnezeu să îi salveze pe toți”, adaugă ea.

”E atât de mult sânge pe mâinile tale, încât niciun dumnezeu nu te va putea ierta”

”Ce ai făcut? E atât de mult sânge pe mâinile tale, încât niciun dumnezeu nu te va putea ierta. (…) domnule Putin, gândește-te și pune capăt masacrului”, îi transmite ea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

”Suntem martorii exterminării în masă a civililor ucraineni de către trupele Rusiei. Nu trebuie să tăcem, altfel devenim complici la aceste crime”, adaugă Elvira.
citește și...