Imaginea neputinței. Copiii din Mariupol au băut apă de ploaie din bălți. “Au spus că era așa gustoasă”

02.05.2022, 13:28

Micutiii așteptau ploaia ca să poată bea apă din băltoace, iar mamele își riscau viața pentru a le oferi  celor dragi un strop de apă. Este Imaginea neputinței a sutelor de mame care încearcă să supraviețuiască în fiecare zi.

Yuliia și cele trei fiice ale ei obișnuiau să fugă din adăpostul lor de la subsol din orașul asediat Mariupol,  când le era sete. Ieșeau în fugă să caute băltoace din care să bea apă

Nu aveau nici mâncare, nici produse de igienă, nici toaletă, nici duș

Copiii din Mariupol au băut apă de ploaie din bălți

“Am avut un castron mic [de supă] pentru trei copii o dată pe zi. Și un pahar cu apă pentru ca ei să se poată spăla”, a povestit Iulia, pentru BBC.

După ce casa ei a fost distrusă de bombele rusești, Iulia și fiicele ei – în vârstă de 11, șase și trei ani – au trebuit să găsească un adăpost într-un subsol comunal,, dar ea abia avea hrană pentru a le da copiilor.

“Au putut să bea din băltoacă și au spus că era gustoasă”

“Copiii cereau de mâncare, de aceea ea a încercat să-i hrănească la culcare, astfel încât să se simtă sătui când dormeau. Când a început să plouă în primul rând au putut să bea din băltoacă și au spus că apa aceea era atât de gustoasă. Apoi au găsit niște tigăi pe care să le umple cu apă”, a povestit Natalia, o prietenă din Marea Britanie.

În cele din urmă, Iulia a fost nevoită să-și lase copiii ascunși în timp ce mergea să caute apă de băut.

Când fiica ei mijlocie s-a îmbolnăvit, nu a avut medicamente ca să o trateze:

“Aveam bani, dar nu puteam să cumpăr nimic pentru că nu era nimic nicăieri, totul era spart, totul era jefuit și distrus”, a spus ea.

Yuliia și Nataliia, care s-au mutat din Ucraina în Țara Galilor pentru a fi cu soțul ei Dewi în urmă cu cinci ani, au fost prietene apropiate încă de la școală și au păstrat mereu legătura – până la izbucnirea războiului în Ucraina, în februarie.

Zile, uneori săptămâni, nu a fost sigur pentru Yuliia să trimită mesaje sau să-și sune prietena aflată la kilometri distanță.

Nataliia își dorește acum ca prietena din copilărie, să meargă în Țara Galilor.

citește și...