Povestea din spatele ananasului de la Wimbledon? De ce există un fruct exotic pe trofeul Wimbledon

10.07.2022, 15:26

Wimbledon este întruchiparea evenimentelor sportive britanice, cunoscut pentru grandoarea sa. Toată lumea dorește să asiste la momentul decisiv în care câștigătorul ridică faimosul trofeu de la Wimbledon. Dar știați că există un ananas pe trofeul Wimbledon? Telespectatorii cu ochi de vultur de la Wimbledon ar fi putut observa fructul auriu în miniatură din vârful râvnitului trofeu de simplu masculin.

Wimbledon este sinonim cu căpșunile, așa că care este treaba cu ananasul din vârful râvnitului trofeu? Dar de ce un ananas? Se pare că oamenii abia acum descoperă motivul.

Da, există un ananas în vârful trofeului de simplu masculin de la Wimbledon (campionul feminin câștigă o salbă de argint) – și, în mod bizar, nimeni nu pare să știe cu siguranță de ce. Motivul exact pentru care ananasul apare în vârful râvnitului trofeu rămâne neclar. Cu toate acestea, există mai multe teorii cu privire la acest lucru.

Ce semnifică ananasul

Originalul, vechi de 132 de ani, este proprietatea All England Club și se află în muzeul acestuia, iar campionul primește o replică de trei sferturi, inscripționată cu numele câștigătorilor din trecut.

De asemenea, poartă inscripția grandioasă “All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”, a cărei formalitate este contrabalansată de prezența derutantă a fructului cu țepi și acidulat care se află deasupra sa.

Andy Murray și Roger Federer au sărutat cu bucurie râvnitul trofeu

Potrivit relatării oficiale, cea mai probabilă explicație pentru prezența ananasului pe trofeu este statutul de produs exclusivist și dezirabil al fructului în perioada în care a luat naștere Wimbledon.

Fanii tenisului cu ochi de vultur au observat micul ornament suculent în timp ce câștigători succesivi precum Andy Murray și Roger Federer au sărutat cu bucurie râvnitul trofeu.

Roger Federer sărută trofeul după ce a câștigat finala de simplu masculin împotriva lui Marin Cilic în 2017

La fel ca și învingătorul, ananasul era considerat un fenomen rar și scump atunci când campionatele au început pe 9 iulie 1877. Doar cel mai bogat om avea un ananas pe masă. Iar cei care nu-și permiteau să le cumpere direct, adesea doar le închiriau pentru a le purta cu ei la petreceri, pentru a-și etala bogăția adaugă buna creștere.

Istoria trofeului

Cel mai vechi turneu de tenis din lume, Wimbledon este, de asemenea, considerat cel mai prestigios.

Trofeul de simplu masculin este o cupă de argint aurit, cu o înălțime de aproximativ 47 cm și un diametru de 19 cm, pe care se află inscripția: “All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”.

Ananasul este simbolul bogăției

Una dintre teorii este aceea că datează de la un aspect al istoriei extrem de bogate a Marii Britanii. Ananasul era o marfă scumpă și căutată doar la mesele celor mai bogați oameni. Ananasul a fost folosit ca simbol al bogăției datorită exotismului, rarității și noutății sale. Caracterul său perisabil nu făcea decât să adauge la prețul său, costând echivalentul a peste 6.000 de lire sterline în perioada de maximă popularitate din secolul al XVII-lea. Oamenii care nu-și permiteau să le cumpere direct le închiriau chiar și pentru a le purta la petreceri, pentru a-și etala bogăția.

În anii 1600, ananasul era preferat de cei bogați, inclusiv de monarhie. Ludovic al XV-lea și Ecaterina cea Mare se bucurau să se răsfețe cu acest fruct și de atunci a devenit un simbol al luxului și al prosperității. În această perioadă, a fi dăruit un ananas era considerat un mare compliment.

Trofeul de la Wimbledon era potențial decorat cu un ananas, ca semn al statutului social și al puterii.

Ananasul este un simbol al ospitalității

Datorită reputației sale de fruct al celor bogați, fructul a devenit popular printre artiști de-a lungul anilor 17-1800. Ananasul a fost prezentat în picturi, pe farfurii și șervețele, dezvoltând o reputație de generozitate. Imaginea simboliza modul în care oaspeții erau bineveniți în casele clasei superioare.

Deoarece crearea trofeului cupei campionilor de la Wimbledon a avut loc în 1887, această explicație este destul de probabilă. Este posibil ca ananasul să fi fost ales pentru ambele teorii menționate până acum.

Semnificația navală

O altă teorie este că ananasul își datorează amplasarea pe trofeul de la Wimbledon datorită căpitanilor din marina britanică care așezau un ananas în vârful stâlpilor de poartă după ce se întorceau acasă de pe mare. Se presupune că acest lucru se făcea în semn de ospitalitate și sărbătoare. Este posibil ca paharul de la Wimbledon să fie împodobit cu un ananas datorită asocierii sărbătorești a ananasului în această perioadă.

Trofeul cu ananas de la Wimbledon

Deși originile se pierd în timp, ananasul de pe trofeul de la Wimbledon a devenit parte din farmecul său unic. Asocierea tipică cu căpșunile este doar un fenomen recent, dar asocierea sa larg răspândită provoacă o oarecare confuzie atunci când spectatorii văd ananasul în vârful trofeului.

Cu toate acestea, simbolistica ananasului de bogăție, prosperitate și succes pare potrivită pentru turneul anual de la Wimbledon, care a captivat 4,5 milioane de oameni din întreaga lume. Ananasul, la fel ca și faptul de a deveni câștigător, este un fenomen rar și scump.

Mai multe despre trofeul Wimbledon

Actualul trofeu Wimbledon este al treilea premiu folosit în cadrul turneelor. Între 1877 și 1883, anterior a fost folosită Cupa Field pentru a sărbători câștigătorii, urmată de Cupa Challenge (1884-1886). După ce a pierdut primele două cupe în fața câștigătorilor anteriori, s-a decis ca trofeul să nu aparțină niciodată în mod oficial învingătorului de la Wimbledon.

În prezent, trofeul Wimbledon este unul dintre cele mai renumite trofee din sport. Gravura de pe trofeul Wimbledon masculin are o importanță semnificativă pentru câștigători. Alături de numele câștigătorilor, aceștia sunt însoțiți de inscripția de pe trofeu care spune “The All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”.

După fiecare victorie reușită, numele campionului este gravat pe bol împreună cu data câștigării campionatului. Cu toate acestea, în 2009, pe cupă nu a mai existat niciun spațiu pe care să fie inscripționat numele câștigătorilor. Pentru a remedia acest lucru, numele campionilor sunt gravate pe un soclu negru, ca semn al succesului lor. Campionii primesc, de asemenea, o replică a trofeului de aproximativ 75% din dimensiune, pe care sunt înscrise numele foștilor campioni ai turneului.

citește și...