Povestea copilei de 12 ani, răpită de ruși. Minora a rămas orfană, dar a reușit să ajungă la bunicul ei

27.04.2022, 13:31

Doi copii au rămas orfani în timpul asediului din orașul Mariupol. Minorii au fost vizitați de președintele Zelensky în spitalul din Kiev. O fată, în vârstă de 12 ani, a fost deportată forțat de ruși, dar a reușit să ajungă la bunicul ei la Kiev.

Ilya Matvienko, în vârstă de zece ani, și Kira Obedinska, în vârstă de 12 ani, au suferit răni și și-au pierdut părinții în bombardamentele rusești asupra caselor lor.

Forțele ruse i-au adunat și i-au scos din oraș pe teritoriul inamic, potrivit site-ului oficial al președintelui.

Doi copii au rămas orfani în timpul asediului asupra orașului Mariupol

Autoritățile ucrainene au reușit să salveze copiii din ghearele rusești și să îi ducă la Spitalul Național de Specialitate pentru Copii Okhmatdyt.

Un videoclip postat pe pagina de Facebook a lui Volodymy Zelensky a arătat că Ilya Matvienko este în mod clar încântat să primească un iPad de la președintele-erou. Ilya și-a pierdut mama în timpul bombardamentului rusesc asupra orasului Mariupol, care a dus la moartea a peste 10.000 de oameni – un număr care s-ar putea dubla cu ușurință, potrivit primarului orașului, Vadym Boycenko.

Ce a declarat președintele Zelensky

Dacă numărul morților va ajunge la 20.000, acesta s-ar ridica la aproape 5% din populația de dinainte de război a orașului, care a avea o populația de peste 400.000 de locuitori.

Într-o scenă emoționantă, președintele Zelensky i-a urat Ilya ”La mulți ani”, iar medicii l-au asigurat că băiatul își va reveni complet.

„Sunt îngrijorat pentru copii. Copiii sunt viitorul nostru. Vom lupta pentru ca fiecare copil ucrainean să se întoarcă acasă’, a spus președintele.

Kirei a fost răpită de ruși, dar a reușit să ajungă la bunicul ei

Tatăl Kirei Obedinska, un multiplu campion ucrainean la polo pe apă și fost căpitan al echipei naționale, a fost ucis de bombardamentele rusești. Mama ei a murit înainte de război. Bunicul fetei, Oleksandr Obedinsky, spera să o readucă în Ucraina pentru a o lua în grija pe nepoata sa, orfană.

Fata a fost deportată forțat de ruși în Donețkul ocupat, dar a reușit să ajungă la bunicul ei la Kiev.

„Kira Obedinska, în vârstă de 12 ani, care a fost răpită de ocupanții din Mariupol, a ajung din nou acasă, la bunicului ei. Fiica campionului ucrainean la polo pe apă, Yevhen Obedinsky, care a murit la Mariupol, a fost scoasă din Donețk. În prezent, se află la Kiev cu bunicul ei. Bunica fetei a relatat despre asta”, – a declarat în Consiliul Local.

Bunicul ei, Oleksandr Obedinsky, antrenorul de polo pe apă al naționalei Ucrainei, a fost lângă patul ei pentru a-l saluta pe președintele Zelensky.

Vizita la spital ar fi fost un răgaz binevenit pentru președinte, a cărui țară se confruntă cu o luptă grea pentru a împiedica Mariupol să cadă în întregime în mâinile Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a anunțat ieri încetarea focului în jurul fabricii de oțel Azovstal și a susținut că va permite civililor de acolo să fie evacuați din zona industrială care adăpostește rezistența ucraineană rămasă în orașul-port.

Dar viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk a declarat că Kievul nu a fost de acord cu „coridorul umanitar” stabilit de Rusia – și din acest motiv nu consideră că ruta este sigură pentru civili. El a adăugat că Rusia a încălcat anterior acorduri privind rutele de evacuare similare.

Între timp, speranța unor discuții de pace par să fi fost spulberată, deoarece Vladimir Putin dorește să confisce cât mai mult pământ pentru Rusia, potrivit unor persoane din interiorul Kremlinului.

„Vom folosi toate eforturile politice și diplomatice pentru a opri această vărsare de sânge. Dar există linii roșii pe care nu le vom trece niciodată. Ucraina nu va renunța niciodată la poporul său și teritoriile sale”, a declarat el pentru The Times.

Aceasta vine în momentul în care oficialii din orașul ucrainean asediat Mariupol spun că a fost identificat un nou „mormânt comun de 200 de metri” la nord de oraș, care ar putea conține sute de cadavre.

Sâmbătă, fotografii înfricoșătoare din satelit au dezvăluit o a doua groapă comună în apropiere de Mariupol.

Volodymyr Zelensky l-a avertizat pe Vladimir Putin că dacă ar încerca să construiască un „Reich milenar” în stil nazist, va „pierde”.

citește și...