Povestea atletului care a fugit de invazia rusă și a câștigat bronzul la Campionatul Mondial de atletism

21.07.2022, 14:59

O bară cu anvelope a devenit echipamentul de exerciții al lui Prosenko, exerciții pliometrice pe câmpuri pustii, înainte de a ajunge în Spania via Portugalia. Acesta a câștigat bronzul în finala masculină de săritură în înălțime, cu o săritură de 2,33 m.

Atletul Andriy Protsenko, care a câștigat medalia de bronz la campionatele mondiale de atletism, nici măcar nu ar fi trebuit să fie acolo. Cu câteva luni în urmă, prins în război, ucraineanul Protsenko folosea canalele Telegram.

Oamenii care fugeau din zona de război foloseau serviciul de mesagerie instantanee bazat pe cloud pentru a-și discuta planurile – posibile rute de evadare nedetectate care îi pot păcăli pe ruși. Protsenko a făcut prima mișcare, împreună cu prietenii săi.

“Am trecut de șapte puncte de control ale rușilor”

“Prima noastră încercare de a pleca nu a avut succes, deoarece existau deja ostilități pe drumul pe care urma să o facem. După aceea, ne-am făcut bagajele și am așteptat să apară o nouă rută”, a declarat el pentru site-ul ucrainean Suspilne Sport. Norocul lui avea să se întoarcă, o nouă rută a apărut pe Telegram. El a trebuit totuși să se confrunte cu șapte puncte de control supravegheate de ruși. Și avea doi copii mici.

” Nu am putut pleca imediat și am petrecut o lună în ocupație. Am reușit să plecăm și, după ce am depășit șapte puncte de control ale rușilor, am ajuns pe teritoriul controlat de Ucraina. Și abia după ce am părăsit ocupația, am putut să mă antrenez mai mult sau mai puțin normal.” Protsenko și-a părăsit orașul natal din regiunea Kherson, împreună cu soția sa, Katerina, și cele două fiice, Sofia (5 ani) și Polina (9 luni).

A plecat din orașul natal cu un singur sac

Era februarie, mai erau încă cinci luni până la campionatele mondiale din Oregon. Era în siguranță, dar fără acces la un antrenament adecvat. Nici măcar echipament.

Protsenko a improvizat. Fotografiile arată o casă de cărămidă în mijlocul pustietății, un peisaj arid cu câmpuri de kilometri întregi. Protsenko a găsit o bară, a adăugat anvelope de mașină care să îi servească drept echipament de exerciții de haltere. A făcut exerciții pliometrice ( flotări, aruncări, alergări, sărituri și lovituri de picior) și a alergat pe câmpul local.

“Nu existau sărituri în înălțime, dar am găsit posibilitatea de a alerga. Nu a fost atât de dificil să găsesc ceva pentru a crea echipamentul. Principalul lucru a fost să găsesc motivația de a mă antrena – dar din fericire am putut să o fac”, a declarat el pentru worldathletics.org .

În februarie, el a plecat din orașul natal cu un singur sac, iar acum și partea de sat în care s-a mutat mai întâi s-a dovedit a fi periculoasă.

“Totul este relativ, dar la început a fost ca o liniște. Acel sat era relativ sigur, dar apoi armata rusă (s-a apropiat) și am înțeles că este timpul (să plecăm)”, a declarat el pentru worldathletics.org. El a plecat în vestul Ucrainei pe 13 aprilie. “Când am schimbat orașul, am putut să mă antrenez de maximum patru ori pe săptămână. Dar nu era vorba de antrenamentele pe care le fac de obicei sportivii”.

În cele din urmă, el a mers în Portugalia, apoi în Spania, unde a fost ajutat de federațiile sportive respective. În prezent, familia sa se află în Franța, ajutată de agențiile de ajutorare, iar el se va reuni în curând cu ei. Planul lor este să se mute în Polonia, deoarece antrenorul său se află în această țară, împreună cu alți câțiva sportivi ucraineni.

Luni seara, la a șaptea sa participare la campionatele mondiale, toată această ingeniozitate a dat roade – a câștigat bronzul în finala masculină de săritură în înălțime, cu o săritură de 2,33 m. Mai mult, a fost o îmbunătățire de șapte centimetri față de cea mai bună performanță a sezonului său.

 

citește și...