“Am trăit într-o minciună. Am fost traficat după ce tatăl meu a fost ucis în război”. Povestea cutremurătoare a primului atlet britanic care a câștigat patru medalii olimpice de aur

12.07.2022, 15:39

Sir Mohamed Farah – cel mai de succes atlet britanic  – a dezvăluit că a fost victima traficului ilegal de persoane pe când era copil. Acesta a subliniat că vrea să își spună adevărata poveste “indiferent de costuri”. „Am încercat să nu mă gândesc la asta ani de zile, însă cât poţi ignora aşa ceva”.

Într-un documentar intitulat “The Real Mo Farah”, care urmează să fie difuzat de BBC în această săptămână, Farah a declarat că a fost adus în Marea Britanie din Djibouti la vârsta de nouă ani de către o femeie pe care nu a cunoscut-o niciodată, că i s-a dat un nou nume și că a fost obligat să aibă grijă de copiii unei alte familii.

Sir Mo a spus că “adevărul este că nu sunt cine credeți că sunt”, în timp ce a vorbit despre evenimentele traumatizante din copilăria sa după ce a părăsit Somalilandul, un stat din vestul Africii devastat de război.

Ministerul de Interne nu va lua nicio măsură împotriva atletului

El a fost avertizat de un avocat că, deși a fost traficat în țară când era copil și a spus adevărul autorităților, există un “risc real” ca naționalitatea sa britanică să îi fie retrasă.

Cu toate acestea, se pare că Ministerul de Interne nu va lua nicio măsură împotriva lui Sir Mo.

“Tatăl meu a fost ucis în războiul civil”

În cadrul documentarului The Real Mo Farah, tatăl a patru copii, în vârstă de 39 de ani, a declarat: “Cei mai mulți oameni mă cunosc ca Mo Farah, dar nu este numele meu, sau nu este realitatea.

Adevărata poveste este că m-am născut în Somaliland, în nordul Somaliei, ca Hussein Abdi Kahin. În ciuda a ceea ce am spus în trecut, părinții mei nu au trăit niciodată în Marea Britanie.

Când aveam patru ani, tatăl meu a fost ucis în războiul civil, am fost dezbinați.

Am fost despărțit de mama mea și am fost adus în Marea Britanie în mod ilegal sub numele unui alt copil numit Mohamed Farah.”

Sir Mo, care a devenit primul atlet britanic de atletism care a câștigat patru medalii olimpice de aur, a declarat că copiii săi l-au motivat să fie sincer cu privire la trecutul său.

Soția lui Sir Mo, Tania Nell, a declarat că în anul care a precedat nunta lor din 2010 și-a dat seama că “erau multe piese lipsă în povestea lui”, dar în cele din urmă “l-a obosit cu întrebările” și el a spus adevărul.

“Știam că am probleme”

În timpul documentarului, Sir Mo a spus că a crezut că va merge în Europa pentru a locui cu rudele și și-a amintit că a trecut prin verificarea pașaportului britanic la vârsta de nouă ani.  Mama sa, împreună cu cei doi fraţi ai săi locuiesc încă la o fermă din statul Somaliland.

Sir Mo a declarat că nu are “amintiri prea bune” din casa copilăriei sale din Hounslow, unde i se spunea să muncească prin casă dacă voia să mănânce.

“Treaba mea era să am grijă de acei copii, să le fac duș, să le gătesc, să fac curat pentru ei, iar ea mi-a spus: ‘Dacă vrei să-ți mai vezi vreodată familia, nu spune nimic. Dacă spui ceva, te vor lua de aici'”.

Sir Mo a declarat: “Mă gândesc adesea la celălalt Mohamed Farah, băiatul al cărui loc l-am luat în acel avion, și sper din tot sufletul că este bine.

Oriunde ar fi el, îi port numele, iar asta ar putea cauza probleme acum pentru mine și familia mea”.

“Ești fratele meu”

Întâmplător, documentarul se încheie cu Sir Mo vorbind cu adevăratul Mohamed Farah.

Vorbind la telefon, Sir Mo a spus: “Nu-mi vine să cred că vorbesc cu tine. Îți port numele și de mulți, mulți ani, port asta cu mine și sunt mândru că știi ce am realizat.

Mă gândesc la asta tot timpul și în persoană am vrut doar să iau legătura și să văd ce mai faci”.

Farah a spus că nu era căsătorit și nici nu avea încă copii, dar că îl văzuse pe Sir Mo alergând la televizor și că, la fel ca el, era fan al echipei de fotbal Arsenal.

Sir Mo a adăugat: “Vreau doar să vă spun un singur lucru, vă mulțumesc foarte mult, vă folosesc numele. Am venit aici când eram copil și vreau doar să vă mulțumesc, și a fost greu, dificil”.

Farah a spus: “Este în regulă, ești încă fratele meu.”

Mo Farah, care a fost onorat cu titulatura de “Sir” din partea casei regale a Marii Britanii, a spus că speră ca povestea lui să schimbe percepţia lumii în legătură cu traficul de persoane şi sclavismul. Sportivul a câştigat patru medalii olimpice de aur şi şaşe titluri mondiale, fiind considerat cel mai de succes sportiv al Regatului Unit pe pistă, din istoria Jocurilor Olimpice moderne.

citește și...