Polonia cumpără sute de tancuri sud-coreene, după ce a trimis arme în Ucraina

27.07.2022, 17:53

Ministerul a declarat că acordul, care ar urma să fie anunțat oficial miercuri în Polonia, va permite Varșoviei să achiziționeze 980 de tancuri bazate pe modelul sud-coreean K2, 648 de obuziere autopropulsate K9 și 48 de avioane de luptă FA-50. Nu se va confirma valoarea tranzacției.

Primele 180 de tancuri K2, fabricate de Hyundai Rotem și echipate cu tunuri autoîncărcabile de 120 mm, sunt așteptate să sosească în acest an, urmând ca producția a 800 de tancuri modernizate să înceapă în 2026 în Polonia, potrivit ministerului.

Primele 48 de obuziere K9, produse de Hanwha Defense, sunt de asemenea așteptate să sosească în acest an, livrările unui al doilea lot de 600 urmând să înceapă în 2024. Ministerul a precizat că din 2025 acestea vor fi produse în Polonia.

Acordul va “crește semnificativ securitatea Poloniei și puterea armatei poloneze”

 

Ministerul a precizat că aceste vehicule blindate vor înlocui parțial tancurile din epoca sovietică donate de Polonia Ucrainei pentru a fi folosite în lupta acesteia împotriva Rusiei.

Comentariile ministerului pentru CNN vin după ce ministrul polonez al Apărării, Mariusz Pusschatek, a scris pe Twitter, la 22 iulie, că acordul va “crește semnificativ securitatea Poloniei și puterea armatei poloneze”.

 

CNN a contactat Administrația Programului de Achiziții de Apărare a Coreei de Sud și producătorii de arme relevanți pentru comentarii.

Chun In Bom, un general sud-coreean în retragere, a declarat că acordul cu Polonia este cel mai mare acord de export de arme încheiat vreodată de Seul.

El a lăudat, de asemenea, armele folosite.

“K9 (obuzierul) … este poate cel mai bun sistem de artilerie din lume, rivalizând doar cu sistemul german. FA-50 este o versiune de luptă a lui T-50, care și-a câștigat reputația de a fi cel mai bun avion de antrenament din inventarul mondial. Tancul K2, în ultima sa versiune, va fi chiar mai bun decât tot ce a avut Coreea de Sud până acum”, a declarat Chun.

Un statut mai înalt pentru armele coreene

Leif Eric Easley, profesor asistent de studii internaționale la Universitatea Ewa Women’s din Seul, a declarat că afacerea cu arme își are rădăcinile în administrația fostului președinte Moon Jae-in, care a căutat contracte străine mari pentru a stimula industriile de apărare din Coreea de Sud.

Easley a spus că succesorul lui Moon, președintele Yoon Seok Yeol, care a preluat funcția în luna mai, dorește, de asemenea, să facă presiuni pentru astfel de exporturi.

“Se așteaptă ca Coreea de Sud să împartă povara apărării sistemului internațional”

“Dar războiul din Ucraina crește riscurile geopolitice” pentru Seul, a spus Easley.

Easley a spus că acordul profitabil de armament cu Polonia, membră NATO, înseamnă că se așteaptă ca Coreea de Sud să împartă “povara apărării sistemului internațional”.

“Washingtonul și NATO se așteaptă ca Seulul să crească ajutorul acordat Ucrainei și să mențină sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă acest lucru costă economia sud-coreeană”, a spus Easley.

De la aderarea la NATO în 1999, Polonia a devenit un membru cheie al alianței cu 30 de membri, achiziționând echipamente militare fabricate în SUA, inclusiv tancuri de luptă principale Abrams și avioane de luptă invizibile F-35.

De asemenea, Polonia a devenit un mare susținător al guvernului de la Kiev în urma invaziei rusești, încheind acorduri pentru a trimite peste 200 de tancuri și obuziere autopropulsate în Ucraina.

Nevoie urgentă

În timpul unei vizite la Seul în luna mai, ministrul polonez al apărării a declarat că războiul din Ucraina a demonstrat nevoia urgentă a Poloniei de arme sud-coreene.

“Am vorbit despre accelerarea livrării acestor arme către armata poloneză. Care este importanța acestui lucru? Din cauza războiului de la granițele noastre estice. Este important ca forțele armate poloneze să fie dotate cu echipamente moderne și echipamente dovedite, iar acestea sunt echipamentele produse de Coreea”, a declarat Boschastak la acea vreme.

El a spus că Polonia și Coreea de Sud se confruntă cu situații de securitate similare și, prin urmare, au nevoie de arme similare.

Coreea de Sud se alătură clubului avioanelor de luptă supersonice, cu KF-21 care își ia zborul
“De ce a fost dovedit echipamentul coreean? Pentru că Coreea se confruntă cu provocarea vecinului său din nord, care, de asemenea, duce o politică agresivă, așa că sarcina noastră este de a oferi forțelor armate poloneze echipamente moderne. Echipamente care vor descuraja agresorul. Acest echipament este fără îndoială… produs în Coreea”.

Unii analiști din industria de apărare se întreabă dacă armele sud-coreene sunt potrivite pentru Europa.

K2 este, în esență, o versiune mai puțin capabilă a tancului de luptă principal german Leopard 2, a declarat Nicholas Drummond, analist al industriei de apărare specializat în războiul terestru și fost ofițer al armatei britanice.

“Aceeași armă. Același motor și cutie de viteze. Dar în general mai puțin complex, cu o geometrie electronică slabă… Nu este un tanc rău. Dar nu este de clasă de teren”, a spus el.

Drummond a mai spus că dispozitivele fabricate în Asia ar putea întâmpina în cele din urmă probleme legate de lanțul de aprovizionare în timpul războiului din Europa.

“Este corect ca țările asiatice să cumpere din Coreea, deoarece acești clienți pot fi susținuți cu ușurință în timp de război. Dar susținerea clienților europeni în situații de urgență va fi probabil mai dificilă”, a spus el.

Un avion de luptă FA-50 Golden Eagle al Forțelor Aeriene sud-coreene la o bază aeriană americană din Coreea de Sud în 2017.
Avioane de atac la sol ale Coreei de Sud

FA-50, produs în comun de Korea Aerospace Industries și de gigantul american al apărării Lockheed Martin, este un avion de luptă hipersonic ușor, potrivit pentru atac la sol și pentru unele misiuni aeriene.

 

citește și...