Poliția militară a demarat o anchetă după ce un soldat britanic a inventat poveşti de pe front pentru a fi decorat. Bărbatul a vândut medalia de onoare pentru 140.000 de lire sterline

08.08.2022, 17:13

Poliția militară a lansat o anchetă după ce un fost soldat britanic este cercetat deoarece „a inventat o poveste despre curajul său pe frontul de luptă” pentru a fi decorat cu o medalie de onoare. Soldatul a vândut-o pentru 140.000 de lire sterline. „Am suportat destul faptul că spunea cât este de curajos, dar când am văzut că profita din vânzarea medaliilor, a fost prea mult.”

Fostul sergent Deacon Cutterham, în vârstă de 38 de ani, din Bristol, a primit Crucea pentru vitejie remarcabilă în 2012, după ce a susținut că a ridicat o grenadă talibană și a aruncat-o din șanț cu câteva momente înainte ca aceasta să explodeze – salvând viețile colegilor săi soldați în Afganistan.

Însă, după ce a fost acuzat de foștii săi camarazi că a inventat povestea eroică, poliția militară a fost nevoită să lanseze o anchetă în acest sens.

Soldatul a primit o medalie de onoare din partea familiei regale a Regatului Unit

Fostul sergent Deacon Cutterham a primit distincţia numită „Conspicuous Gallantery Cross” – a doua ca importanţă după „Victoria Cross” – pentru că a luat în mână o grenadă aruncată de către talibani și a aruncat-o departe de camarazii săi. Incidentul ar fi avut loc în provincia Helmand, din sudul Afganistanului, în 2011.

Atunci când Prințul Charles i-a înmânat distincția, care este a doua după Crucea Victoria, Cutterham a fost lăudat pentru acțiunile sale “fenomenal de curajoase și incredibil de altruiste” care “au salvat vieți”.

Soldatul  a vândut-o pentru 140.000 de lire sterline

În noiembrie 2020,  Cutterham și-a vândut medaliile la o licitație pentru 140.000 de lire sterline, ceea ce a dus la acuzații din partea foștilor săi colegi din Batalionul 1 de pușcași că a inventat povestea.

Cei prezenți la incident sunt de acord că o grenadă a explodat în Nar-e Sarah la 24 mai 2011, dar susțin că grenada lui Cutterham a fost cea care a explodat.

Un fost coleg de patrulă a declarat pentru The Sun: „Nu s-a întâmplat niciodată. Nimeni nu a văzut-o. Când ne-am întors în tabără, ne-am dat seama că lipsea o grenadă.” El a mai adăugat: „Am suportat destul faptul că spunea cât este de curajos, dar când am văzut că profita din vânzarea medaliilor, a fost prea mult.”

Înainte de licitație, un alt fost soldat a declarat: “Nu cred că a meritat acea medalie și acum ar putea face bani din ea”.

Cutterham, în vârstă de 38 de ani, originar din Bristol, a servit în Regimentul 1 de pușcași şi susţine că nimeni nu a asistat la actul său de curaj, deoarece s-a adăpostit imediat după ce a strigat „Grenadă!”.

„Deoarece chestiunea face obiectul unei investigații, ar fi inadecvat să comentem”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.

citește și...