Un soldat britanic capturat de ruși, obligat să trimită fiicei sale un mesaj. “Viețile oamenilor depind de acest lucru”

19.07.2022, 14:06

Soldatul britanic John Harding luptă în Ucraina din 2018, dar acum a fost capturat de separatiștii pro-ruși, iar recent i s-a spus să trimită “ultimele sale cuvinte” familiei sale. Se crede că John Harding, în vârstă de 50 de ani și originar din Sunderland, a fost capturat în timp ce lupta cu Regimentul Azov, parte a Gărzii Naționale Ucrainene, în timp ce ajuta la apărarea orașului Mariupol

John Harding, din Sunderland, a luptat în regiunea ucraineană Donbas din 2018, dar lupta sa de patru ani pe linia frontului s-a încheiat după ce separatiștii pro-ruși l-au capturat.

Harding, care se pare că are în jur de 50 de ani, este acum deținut de separatiștii ruși în autoproclamata Republică Populară Donețk și ar fi fost forțat să trimită un mesaj înfiorător familiei sale.

Soldatul britanic capturat de ruși, obligat să transmită fiicei sale “ultimele cuvinte”

Prezentatoarea TV rusă Marina Kim i-a spus soldatului captiv să trimită un mesaj acasă, către familia și țara sa, în timpul unei emisiuni.

Vorbind pe o înregistrare video Telegram, Harding a spus: “I-aș spune lui Boris Johnson, dacă puteți ajuta, dacă îl puteți influența pe președintele Zelenskyy, dacă îl puteți influența pe președintele Republicii Populare Donețk (RPD) sau dacă îl puteți influența pe președintele Putin, atunci vă rog să o faceți. Viețile oamenilor depind de acest lucru. Așa că, dacă puteți, vă rog să ajutați”.

Ultimele cuvinte

Răspunsul lui Kim la apelul lui Harding pentru ajutor din partea guvernului a fost să întrebe dacă soldatul britanic are ceva de spus familiei sau fiicei sale, spunând că “ar putea fi ca ultimele tale cuvinte”.

Când a fost întrebat, Harding i-a spus fiicei sale: “Evident, i-aș spune că mi-aș dori să fi petrecut mai mult timp cu ea, dar nu am făcut-o. Nu prea știu”.

Forțele ucrainene au fost forțate să se predea în orașul portuar din sud-estul țării după ce a fost bombardat neîncetat.

O declarație a unui purtător de cuvânt al Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare a spus “Susținem familia unui cetățean britanic și suntem îngrijorați de detenția sa.

Condamnăm exploatarea deținuților în scopuri politice și am ridicat această problemă cu Rusia. Suntem în contact permanent cu guvernul Ucrainei în legătură cu cazurile lor și susținem pe deplin Ucraina în eforturile sale de a-i elibera.”

 

 

citește și...