Pilotul ucrainean care a doborât 40 de avioane rusești a murit. Cine era „Fantoma de la Kiev”

30.04.2022, 15:16

Un pilot de luptă ucrainean cunoscut sub numele de legendarul „Fantoma de la Kiev” a fost ucis în luptă luna trecută. Acum a fost identificat drept maiorul Stepan Tarabalka. Bărbatul a doborât 40 de avioane rusești. 

Vineri, 29 aprilie, surse au raportat moartea misteriosului pilot de vânătoare ucrainean poreclit Fantoma de la Kiev. Identitatea faimosului pilot a fost dezvăluită a fi Stepan Tarabalka de presa locală ucraineană.

Luna trecută, s-a raportat că Tarabalka a doborât aproximativ 40 de avioane rusești. A fost salutat ca un erou de război de către legiunea de oameni care au sprijinit Ucraina în conflict.

„Fantoma de la Kiev” a murit

Potrivit surselor, renumitul pilot a fost doborât pe 13 martie în timp ce zbura cu avionul său MiG-29. S-a confirmat ulterior că ”Fantoma de la Kiev” a murit în ziua în care avionul său s-a prăbușit.

Stepan Tarabalka a fost un major în forțele aeriene ucrainene care a pilotat un avion de luptă MiG-29 și a atins statutul legendar printre cetățenii și susținătorii Ucrainei după ce a doborât aproximativ 40 de avioane rusești.

Cine era „Fantoma de la Kiev”

Deși nu se știu multe despre Tarabalka, s-a raportat că avea 29 de ani. El aparținea unui mic sat Korolivka din vestul Ucrainei.

Defunctul maior al forțelor aeriene s-a născut din Nahtalia și Evon Tarabalka. El si soția sa Olenia, aveau un fiu, Yarik, în vârstă de opt ani.

Surse locale au mai raportat că Stepan Tarabalka a urmat cursurile Universității Naționale a Forțelor Aeriene din Harkiv. El fusese deja distins cu cel mai înalt premiu pentru curaj de către guvernul ucrainean, adică Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de „Erou al Ucrainei”.

„Fantoma de la Kiev” a doborât șase avioane rusești

La începutul lunii martie, guvernul ucrainean a postat pe Twitter despre „Fantoma de la Kiev”, etichetându-l ca atare. Ei au susținut că pilotul a a doborât șase avioane rusești în acel moment.

Pe Twitter se mai spunea că poporul ucrainean l-a numit „Fantoma Kievului”. Mai târziu, autoritățile au distribuit tweeturi similare lăudând contribuția sa la protejarea Ucrainei.

Acest lucru i-a dat faimă globală odată ce mass-media internațională a preluat poveștile sale legendare despre conflict. Cu toate acestea, numeroși internauți au pus la îndoială afirmațiile conform cărora a doborât 40 de avioane rusești, în timp ce guvernul ucrainean încă nu a abordat aceste afirmații.

citește și...