“Madona din Kiev”. Povestea femeii care își alăpta copilul în metrou. Fotografia a ajuns icoană într-o biserică din Italia

30.04.2022, 14:31

Poate o femeie care se refugiază în metroul din Kiev să devină un idol? Și poate aceasta din urmă să devină o icoană venerată într-o biserică din  ? Așa s-ar părea. Aceasta este povestea. În primele zile ale bombardamentului de la Kiev, o proaspătă mamă este fotografiată în timp ce își alăptează copilul în metrou.

Numele ei este Tatiana Bliznyak, este o femeie, rezidentă de 7 ani în Kiev. Pe fiica ei o cheamă Marichka, are doar trei luni.

Tania Blizniak, 27 de ani, și fiica ei de trei luni s-au ascuns în metroul din Kiev. Amândouă sunt fotografiate  de jurnalistul ungur András Földes, care le  observă în mulțime, așezate pe o pătură lângă un perete. Poate că nici nu și-a imaginat că fotografia lui, în câteva zile, va face înconjurul lumii și că va deveni o operă de artă.

Icoana a fost denumită “Madona din Kiev”.

După cum a raportat site-ul Фокус, imaginea este observată în curând de Maryna Solomennykova, un desenator din Dnipro, care decide să-i facă un portret, înfățișând-o pe Tatiana ca pe o „Madona” care îl alăptează pe pruncul Isus. O lucrare foarte sugestivă, de succes, care se remarcă chiar și la Vatican.

În acel moment, din desenul respectov este creată o icoană care astăzi a fost instalată în sanctuarul Inimii Sacre din Mugnano, în provincia Napoli, unde sunt primiți mulți refugiați și copii ucraineni.

 

“Este o Maria modernă”

Joia Mare trecută, arhiepiscopul de Napoli Don Mimmo Battaglia a săvârșit slujba chiar în acea biserică rugându-se în fața acelei femei care alăptează din Kiev, fiind înfățișată drept Fecioara Maria.

“O Maria modernă, care, la fel ca mama lui Iisus, se adăpostește de violența războiului, având grijă și hrănirea bebelușului ei nou-născut”, a declarat, pentru ANSA, părintele Viacheslav Okun.

La rândul său, preotul Don Antonio Di Guida, paroh al bisericii San Biagi a spus: “Cultul Maicii Domnului din Kiev a depășit granițele orașului Mugnano di Napoli și se răspândește în întreaga lume. Madona din Kiev este o mângâiere pentru toți credincioșii, ucraineni și non-ucraineni. Invocă pacea”

Tatiana și familia ei sunt acum în siguranță în vestul Ucrainei. „Madona în metrou” a devenit în schimb o inspirație pentru rugăciune și o speranță de neșters de pace.

Tania Blizniak a rememorat cele întâmplate la metroul din Kiev.

″În acel moment eram în metrou, o hrăneam pe Maricika mea și scena a fost văzută de jurnaliști. Atunci a fost făcută acea fotografie”, a afirmat Tatiana.

“Sunt multe mame cu copii mici care s-au adăpostit în subteran de bombardamente, și la Kiev și la Harkov. Cunosc o fată care chiar a născut în metrou, deci sunt ființe pe lumea asta care au avut o soartă mai dificilă decât mine”, a subliniat aceasta.

 

citește și...