Pierderile Rusiei în Ucraina vor dubla pierderile SUA în Vietnam într-o zecime din timp

06.12.2022, 19:18

Războiul din Ucraina a devenit mult mai rău pentru Putin, din punct de vedere al numărului de ruși uciși, decât a fost Vietnamul pentru SUA – și nici măcar nu durează de un an. “Pentru aceia dintre noi care sunt suficient de bătrâni pentru a-și aminti, acel război a provocat un impact substanțial asupra societății.”

Rusia este pe cale să piardă în Ucraina un număr dublu de soldați față de cei pierduți de SUA în Vietnam – și în doar o zecime din timp – potrivit unui expert.

Ultimele estimări ale Forțelor Armate ucrainene din această dimineață (marți, 6 decembrie) ridică numărul total de ruși uciși la 92.200 de când Vladimir Putin și-a lansat “operațiunea militară specială” în februarie, transmite dailystar.co.uk.

Pierderile Rusiei în Ucraina vor dubla pierderile SUA în Vietnam într-o zecime din timp

Asta alături de aproape 6.000 de vehicule blindate de transport de trupe distruse, aproape 3.000 de tancuri, 281 de avioane și 264 de elicoptere.

Având în vedere natura conflictului și refuzul lui Putin de a recunoaște situația dezastruoasă în care se află trupele sale, estimările privind numărul de victime variază și sunt greu de confirmat.

Aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

În noiembrie, generalul de armată Mark Milley, din cadrul Statului Major Întrunit al SUA, a declarat că aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina.

Pierderile tot mai mari ale Rusiei l-au determinat pe Putin să lanseze în septembrie o mobilizare parțială a aproximativ 300.000 de rezerviști, rapoartele de la acea vreme sugerând că ar putea fi înrolați până la un milion de ruși.

Ronald Fricker, profesor de statistică la Virginia Tech, a comparat pierderile uluitoare cu cele suferite de forțele americane în Vietnam.

Conflictul din timpul Războiului Rece este aruncat în aer de situația actuală din Ucraina.

Fricker a declarat pentru Newsweek: “În ceea ce privește numărul de morți din perspectiva Rusiei, o comparație este efectul pe care l-a avut războiul din Vietnam asupra Statelor Unite. În acel conflict, puțin peste 58.000 de membri ai serviciului american au murit, cei mai mulți dintre ei survenind în decursul unui deceniu. Pentru aceia dintre noi care sunt suficient de bătrâni pentru a-și aminti, acel război a provocat un impact substanțial asupra societății.”

Fricker a sugerat, de asemenea, că războiul din Ucraina ar putea avea un impact semnificativ pe termen lung în Rusia.

El a adăugat: “De asemenea, din știri reiese clar că acest război nu este popular în rândul unor segmente cheie ale populației rusești. Dacă combinăm acest lucru cu o rată a victimelor aproximativ dublă față de cea din Vietnam, care a avut loc în aproximativ o zecime din timp, sunt de părere că încă nu am văzut toate efectele războiului în societatea rusă”.

citește și...