Peste 20.000 de persoane au mers pe jos pentru a vizita vulcanul care a erupt în Islanda. Doi copii mici au făcut hipotermie

15.08.2022, 14:27

Vulcanul Fagradalsfjall, situat în apropiere de capitala islandeză Reykjavik, a devenit atracția turiștilor. Activitatea vulcanică a inspirat peste 20.000 de persoane să meargă pe jos până la locul erupției și să admire priveliștea, potrivit lui Jeremie Richard de la Agenția France-Presse.  Oamenii ignoră avertismentele asupra riscurilor și vin să admire vulcanul, care este activ de mai bine de o săptămână.  

Două persoane au putut fi văzute pe o înregistrare video virală realizată cu o dronă apropiindu-se de un mic flux de lavă roșie aprinsă în apropierea conului principal de erupție. Probabil că nu erau conștienți de faptul că pășeau pe un nou câmp de lavă, predispus la prăbușire. Acest lucru a fost extrem de riscant.

Fisura vulcanului se află la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, în apropiere de muntele Fagradalsfjall. Acesta a intrat în erupţie şi în 2021, potrivit The Atlantic.

Turiștii și localnicii au fost sfătuiți să evite zona

Potrivit lui Michael Levenson de la New York Times, guvernul islandez a declarat că erupția “relativ mică” a reprezentat un risc mic pentru zonele populate și pentru infrastructura critică și că fisurile de acest tip nu duc de obicei la explozii mari sau la coloane de cenușă care să se arunce în stratosferă. Dar guvernul a recomandat în continuare oamenilor să stea departe de locul erupției.

Chiar dacă o erupție pare sigură la început, nu va rămâne neapărat așa. “Erupțiile își pot amplifica intensitatea în orice moment, aruncând nu doar lavă topită, ci și bucăți mari de rocă solidă pe distanțe surprinzătoare“, scrie Forbes.

Poliția a interzis copiilor sub 12 ani să viziteze locul erupției

Erupțiile pot elibera, de asemenea, gaze toxice, cum ar fi dioxidul de sulf, care pot cauza probleme de sănătate, conform Forbes. Potrivit Iceland Monitor, poliția a interzis copiilor sub 12 ani să viziteze locul erupției, deoarece emisiile reprezintă un risc mai mare pentru cei mici.

Dar pentru acei drumeți neînfricați care vizitează erupția, oficialii au îndemnat să ia măsuri de siguranță. Biroul meteorologic islandez avertizează că poluarea cu gaze de la locul erupției poate depăși în orice moment nivelurile periculoase și spune că este mai sigur pentru privitori să observe erupția cu spatele la vânt. De asemenea, biroul sugerează ca spectatorii să se mute pe un teren mai înalt atunci când vânturile sunt calme.

Trei turiști au suferit răni neserioase în timpul unei drumeții spre locul erupției săptămâna trecută, potrivit Times. Iar Iceland Monitor a raportat că doi copii mici au făcut hipotermie în timp ce făceau drumeții cu părinții lor în weekend.

Islanda găzduiește peste 30 de vulcani activi, iar țara se află deasupra a două plăci tectonice împărțite de un lanț muntos submarin care eliberează magmă, potrivit Times.

 

 

 

citește și...