Parisul se pregătește pentru un “război civil”, în timp ce 5.000 de polițiști coboară pe “câmpul de luptă” dintre Franța și Maroc

15.12.2022, 14:02

Oficialii parizieni se pregătesc pentru un “război civil” între suporterii francezi și cei marocani pe străzile capitalei, în contextul în care cele două națiuni se vor confrunta în semifinalele Cupei Mondiale. “Pentru miercuri, toată lumea se teme de un război, de un război de gherilă, de un război civil, și nu vrem ca Champs-Elysees să fie transformat într-un câmp de luptă.”

Mii de ofițeri de poliție au descins la Paris înaintea confruntării dintre Franța și Maroc din semifinalele Cupei Mondiale de miercuri seară.

Se așteaptă ca meciul să provoace un “război civil” pe străzile capitalei franceze, unde locuiește o importantă populație marocană. Zece mii de ofițeri francezi, inclusiv polițiști antirevoltă, au fost mobilizați în întreaga țară, 5.000 dintre ei acționând numai în Paris, transmite dailystar.co.uk.

“Nu vrem ca Champs-Elysees să fie transformat într-un câmp de luptă”

Această acțiune vine după apelurile disperate ale oficialilor de a preveni un nou haos după meciurile anterioare în care a fost implicat Marocul la Cupa Mondială. Jeanne d’Hauteserre, primarul local responsabil pentru districtul parizian, a cerut chiar ca Champs-Elysees să fie închisă pentru meci.
Ea a declarat pentru postul francez CNews: “Când vrei să sărbătorești victoria, nu vii cu mortiere. Dar acești oameni vin de fapt doar să spargă cu bare de fier.

“Pentru miercuri, toată lumea se teme de un război, de un război de gherilă, de un război civil, și nu vrem ca Champs-Elysees să fie transformat într-un câmp de luptă.”

Ciocniri între fani și poliție

Se spune că peste 20.000 de fani s-au revărsat pe bulevardul emblematic după victoria Marocului cu 1-0 împotriva Portugaliei, săptămâna trecută. Au izbucnit ciocniri între fani și poliție, în timp ce au fost aruncate gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe scandalagii.

Au avut ca rezultat deteriorarea mai multor magazine, incendierea unor mașini și aproximativ 100 de arestări. Și se crede că istoria colonială a Franței cu Marocul va provoca și mai multe scene sălbatice din cauza diviziunii dintre locuitorii Parisului.

citește și...