Rusia dorește să semneze un acord de pace cu Ucraina pentru a pune capăt „războiului civil”

01.06.2022, 18:19

Rusia este deschisă pentru discuții cu Ucraina și semnarea acordurilor care ar duce la pace, a declarat marți președintele Consiliului Federației Ruse (camera superioară a parlamentului), Valentina Matviyenko, la o întâlnire cu președintele Mozambic, Filipe Nyusi. “Suntem pregătiți pentru discuții, pentru semnarea acordurilor care să oprească situația civilă în Ucraina”.

O delegație a Consiliului Federației condusă de Matviyenko se află într-o vizită oficială în Mozambic între 30 mai și 1 iunie.

“Suntem deschiși pentru discuții. Împărtășesc în totalitate poziția dvs. că sunt necesare soluții diplomatice, pașnice. Dar este nevoie de voință pentru asta de ambele părți. Repetăm ​​că suntem pregătiți pentru discuții, pentru semnarea acordurilor care să oprească situația civilă în Ucraina. și duce la pace, dar nu vedem nicio reacție din partea Kievului”, a spus ea.

Rusia cere asigurarea unei securități comune

Ea a amintit că, înainte de începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, Rusia a purtat discuții cu partenerii occidentali și cu Statele Unite, cerând asigurarea unei securități comune, indivizibile pe continentul european, „așa cum se angajează pe hârtie în toate documentele internaționale”.

„Din păcate, nu am primit un răspuns adecvat. Și după ce Ucraina a spus că vrea să fie o putere nucleară și când am văzut cum este inundată de arme, inclusiv de ofensive, știind că plănuiește al treilea atac armat asupra Donețkului. și regiunile Lugansk, desigur, nu aveam altă cale de ieșire, nicio altă opțiune pentru a ne asigura securitatea”, a subliniat ea.

Vladimir Zelensky dorește să se întâlnească cu președintele rus

Președintele ucrainean Vladimir Zelensky i-a spus anterior omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că dorește să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin. Discuțiile ruso-ucrainene au fost purtate din 28 februarie.

În Belarus au fost organizate mai multe întâlniri, apoi părțile au continuat negocierile în format videoconferință. Următoarea rundă de discuții offline a avut loc la Istanbul pe 29 martie. Cu toate acestea, pe 12 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a declarat jurnaliștilor că Kievul s-a abătut de la acordurile anterioare și a condus procesul într-o fundătură. Pe 20 aprilie, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a predat Kievului un proiect de document clar formulat privind acordurile și așteaptă un răspuns.

citește și...