Octavian Jurma, previziuni sumbre despre valul cinci al pandemiei: ”Omicron este ca o rachetă teleghidată care îi va căuta foarte repede pe cei neprotejați”

04.01.2022, 18:30
Octavian Jurma, previziuni sumbre despre valul cinci al pandemiei: ”Omicron este ca o rachetă teleghidată care îi va căuta foarte repede pe cei neprotejați”
Bilanțul COVID-19 în România: 1.421 de cazuri noi în ultima zi

Octavian Jurma face previziuni sumbre și anunță că varianta Omicron este precum o „rachetă teleghidată” care îi va căuta în special pe cei nevaccinați. ”Omicron este ca o rachetă teleghidată care îi va căuta foarte repede pe cei neprotejați”, spune expertul.

 

Cercetătorul a precizat că noua tulpină este atât de infecțioasă „încât îi găsește și pe cei care în mod normal ar fi fost protejați de imunitatea de turmă”.

Medicul a semnalat că Omicron s-a răspândit foarte repede, iar „un debut evident” al valului 5 va fi în a doua săptămână a lunii ianuarie.

Care este cel mai optimist scenariu

”Este cert că vom avea un număr proporțional de mare de infectări, am știut asta și înainte de valul 4 iar prognozele s-au adeverit. Dacă avem o variantă care produce un număr mare de infectări în țări cu rate mari de vaccinare, ne putem aștepta ca această variantă să producă un număr și mai mare de cazuri într-o țară cu o rată mică de vaccinare, cum este România. (…)

Cel mai optimist scenariu de evoluție a curbei Omicron în România arăta că vârful valului va fi în jurul datei de 10 februarie, aproximativ 20.000 de cazuri, iar un debut evident al valului va fi în a doua săptămână a lunii ianuarie. Din păcate, vedem că Omicron a debutat mai repede, încă de săptămâna trecută. Numărul de cazuri de săptămâna trecută deja a crescut cu 85%, aproape 90%, față de săptămâna precedentă, așadar avem un debut în forță. Cifra de luni mă îngrijorează foarte tare, pentru că de obicei cifra de luni este minimul săptămânal”. (…)

”Omicron este ca o rachetă teleghidată care îi va căuta foarte repede pe cei neprotejați”

Medicul Jurma a avertizat că Omicron este ca „o rachetă” care îi va căuta pe nevaccinați.

”Este posibil ca marți să avem 3.000 de cazuri în România, nu peste două săptămâni, așa cum era în curba optimistă. Noua curbă arată că putem avea vârful valului mai devreme, încă de la 1 februarie și mai înalt, spre 25.000 de cazuri”.

Medicul a mai spus că imunitatea dobândită prin infectare nu oferă protecție pe termen lung.

”Omicron este ca o rachetă teleghidată care îi va căuta foarte repede pe cei neprotejați, vulnerabili. Cei nevaccinați sunt internați în proporție de 90%, inclusiv în țări cu rate de vaccinare de 90%. Omicron este atât de infecțios încât îi găsește și pe cei care în mod normal ar fi fost protejați de imunitatea de turmă”.

citește și...