Avertismentul sumbru al oamenilor de știință. Omicron ar putea provoca până la 75.000 de decese în următoarele luni în Marea Britanie

11.12.2021, 17:48
Avertismentul sumbru al oamenilor de știință. Omicron ar putea provoca până la 75.000 de decese în următoarele luni în Marea Britanie
Shoppers, some wearing face coverings to combat the spread of the coronavirus walk along Oxford Street in central London on December 10, 2021. - The UK government will from Monday tighten virus restrictions in England as Omicron variant cases surge, including guidance to work from home and mandatory Covid passports. The news dealt a bitter blow to pubs, restaurants and nightclubs, just as they had begun to recover from lockdowns that ravaged demand. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP)

Omicron ar putea provoca între 25.000 și 75.000 de decese în Anglia în următoarele cinci luni, fără restricții mai dure legate de Covid, au declarat experții guvernului. Vârful de 2.400 de internări zilnice în spital este cel mai optimist scenariu dacă Anglia rămâne în planul B, spun consilierii.

Oamenii de știință de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) au avertizat că Omicron, descoperit pentru prima dată în Africa de Sud, este probabil să fie varianta dominantă de coronavirus până la sfârșitul lunii.

Chiar și în cel mai optimist scenariu, infecțiile proiectate ar putea duce la un vârf de peste 2.000 de internări zilnice în spital, cu un total de 175.000 de internări în spital și 24.700 de decese între 1 decembrie și 30 aprilie.

„Acestea sunt estimări timpurii, dar sugerează că, în general, Omicron depășește rapid Delta prin eludarea vaccinurilor la un nivel substanțial”, a spus sâmbătă Dr. Nick Davies, de la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase LSHTM, unul dintre liderii cercetării.

Cel mai optimist scenariu

Vârful de 2.400 de internări zilnice în spital este cel mai optimist scenariu dacă Anglia rămâne în planul B, spun consilierii.

“Acestea sunt estimări timpurii, dar sugerează că, în general, Omicron depășește rapid Delta prin eludarea vaccinurilor la un nivel substanțial. Dacă tendințele actuale continuă, atunci Omicron ar putea reprezenta jumătate din cazurile din Regatul Unit până la sfârșitul lunii decembrie”, a declarat dr. Nick Davies, de la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase LSHTM.

Echipa a spus că purtarea măștilor, lucrul de acasă și vaccinurile ar putea să nu fie suficiente și prezice un vârf de internări zilnice la spital de 2.400 în ianuarie.

Cheia în lupta împotriva variantei Omicron

Vaccinarea cu doza 3 oferă o protecţie suplimentară în faţa Omicron şi reduce numărul de internări în spitale.

“O analiză detaliată sugerează că programul de administrare a dozelor booster este vital. Un scenariu contrafactual în care nu se administrează doze de rapel arată un vârf al spitalizărilor care ar putea fi de cinci ori mai mare decât scenariul cu doze booster”, a precizat Nick Davies.

 

citește și...