Oana Roman, dezamăgită. ”Mă întreb cum gândește executivul să procedeze astfel încât să nu ne mai jucăm așa cu oamenii care vor să fie corecți”

15.06.2020, 10:32
Oana Roman, dezamăgită. ”Mă întreb cum gândește executivul să procedeze astfel încât să nu ne mai jucăm așa cu oamenii care vor să fie corecți”
Oana Roman, dezamăgită. ”;ă întreb cum gândește executivul să procedeze astfel încât să nu ne mai jucăm așa cu oamenii care vor să fie corecți”

Oana Roman s-a arătat dezamăgită de măsurile luate de autorități în ceea ce privește redeschiderea grădinițelor.

Oana Roman a afirmat că grădinița la care merge fiica ei, Maria Isabela, este pregătită pentru redeschidere, însă a ținut să menționeze că măsurile luate de autorități în acest sens nu sunt prea explicite.

”Grădinița Isei este pregătită pentru deschidere , doar că Guvernul nu a publicat normele de aplicare a legii prin care se pot deschide grădinițele private. Drept care, deși s-au pregătit și au investit, nu vor deschide mâine (n.r. azi, luni, 15 iunie) pentru că nu stiu exact toate condițiile pentru a fi in completă legalitate.

Mă întreb cum gândește executivul să procedeze astfel încât să nu mai ne jucam așa cu oamenii care vor sa fie corecți, dar nu au cum pentru că nu există norme de aplicare a unei legi referitoare la ceva care ar trebui să fie pus în aplicare mâine dimineață”, a scris Oana Roman în mediul online.

Ce spune Alexandru Rafila despre redeschiderea grădinițelor

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre redeschiderea grădinițelor. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a afirmat, la Digi24, că este esențial “ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat” pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus, după redeschiderea creșelor și a grădinițelor.

“Deschiderea activității didactice, și totuși și grădinițele pot fi asimilate acestui tip de activitate, au arătat o creștere în transmiterea infecției din diverse țări. Copiii mici sunt la un risc redus de a contracta boala, ei și transmit destul de greu boala către adulți, adică de obicei dacă se infectează fac forme asimptomatice și e puțin probabil să infecteze alte persoane. Aici e partea delicată, cu numărul. Supraaglomerarea sigur că va produce probleme. Dacă discutăm de părinți care trebuie să-și lase undeva copiii, lucrul acesta ar trebui să fie corelat cu o capacitate suficient de mare care să poată prelua acești copii, indiferent dacă grădinițele sunt publice sau private.

Lucrul esențial este ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat: să îi îndrume la toaletă, să îi îndrume să se spele pe mâini, să îi îndrume să nu facă exces de contact fizic pentru că știți bine, copiii sunt mereu în contact fizic, se joacă împreună, e normal să fie așa, astea sunt comportamente sănătoase. Dezvoltarea normală a unui copil comportă interacțiunea cu alți copii și din cauza asta, inclusiv activitățile didactice pe care ne propunem să le redeschidem din toamnă trebuie să țină cont de faptul că acești copii sau tineri trebuie să interacționeze unii cu alții, nu pot rămâne exclusiv în zona virtuală pentru că atunci vor fi niște generații cu o adaptabilitate socială foarte limitată.

Și lucrurile acestea trebuie să fie puse în balanță dincolo de riscul transmiterii infecției. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat, și identificate eventualele focare care pot apărea, izolați copiii, deci se pot lua măsuri. (…) Activitatea didactică este o activitate care trebuie să înceapă”, a declarat Alexandru Rafila.

Deși Hotărârea de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial prevedea că deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor este permisă din 15 iunie, atât la stat cât și la privat, Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că aceste unități de învățământ preșcolar nu pot fi deschide decât în momentul în care există normele de aplicare.

 

citește și...