O victimă a unui viol, în vârstă de 10 ani din SUA, forțată să treacă granița dintre state pentru a face avort
O victimă a unui viol, în vârstă de 10 ani, din Ohio, SUA, a fost nevoită să meargă în Indiana pentru a face un avort, după ce statul a interzis această procedură în urma deciziei Curții Supreme de Justiție din 24 iunie.
O victimă a unui viol în vârstă de 10 ani din Ohio, însărcinată în șase săptămâni, a fost nevoită să călătorească în Indiana pentru a face un avort după ce a devenit neeligibilă pentru a beneficia de această procedură în propriul stat.
“Interdicția de declanșare” de șase săptămâni din Ohio a intrat în vigoare la 24 iunie, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat decizia istorică care legaliza avortul în această țară.
Medicii vorbesc
Cazul a devenit o piatră de încercare pentru a evidenția impactul hotărârii judecătorești asupra avortului.
Dr. Caitlin Bernard, un obstetrician-ginecolog din Indianapolis, a declarat pentru Columbus Dispatch că a primit un telefon de la un coleg medic din Ohio care i-a cerut ajutorul pentru a trata copilul victimă.
Avortul nu este încă ilegal în Indiana
Numeroși furnizori de avorturi din state au raportat o creștere bruscă a numărului de pacienți care vin la clinicile lor pentru avorturi din statele vecine. Potrivit The Guardian, avortul nu este încă ilegal în Indiana, dar este posibil ca legislatorii să interzică sau să restricționeze procedura atunci când o sesiune specială a adunării statului se va întruni la sfârșitul acestei luni.
“Este greu de imaginat că în doar câteva săptămâni nu vom mai avea capacitatea de a oferi această necesitate”, a declarat Bernard.
Politicienii despre interzicerea avortului
Cazul fetiței de 10 ani a făcut ca personalități politice proeminente anti-avort să adopte poziția dificilă de a echilibra drepturile femeilor, apărând în același timp restricțiile privind avortul.
CNN a întrebat-o pe republicana Kristi Noem din Dakota de Sud dacă a fost corect ca victima să fie nevoită să treacă granițele statului pentru a face avort. La aceasta, Noem a răspuns că violul asupra unui minor este “o problemă pe care a cântărit-o și Curtea Supremă”, adăugând că publicul ar trebui să se adreseze și “acelor indivizi bolnavi [care] le fac acest lucru copiilor noștri”.
Avorturile sunt acum interzise în Dakota de Sud “cu excepția cazului în care există o analiză medicală adecvată și rezonabilă potrivit căreia efectuarea unui avort este necesară pentru a păstra viața femeii însărcinate”. În forma actuală a legii, cazurile de incest și viol nu fac excepție.
Vineri, statul a interzis, de asemenea, avortul medical prin telemedicină și a mărit pedeapsa pentru practicarea fără licență a medicinei atunci când se efectuează avorturi.
Noem a răspuns la întrebarea dacă fata ar trebui să nască copilul și a spus că “fiecare viață este prețioasă. Această tragedie este îngrozitoare. Dar, în Dakota de Sud, legea de astăzi este că avorturile sunt ilegale, cu excepția cazului în care se salvează viața mamei”.
La 24 iunie, Curtea Supremă a pus capăt protecțiilor constituționale pentru avort care au existat în America timp de aproape o jumătate de secol. Decizia luată de majoritatea conservatoare a Curții a anulat decizia istorică Roe vs. Wade din 1973 privind avortul.