Grupul de hackeri Anonymous a “piratat” datele din aplicațiile de monitorizare a menstruaţiei pentru a le ajuta pe femeile care fac avort

01.07.2022, 14:33

Grupul de hackeri Anonymous susține că a “piratat și șters” datele din aplicațiile de monitorizare a menstruației pentru a le ajuta pe femeile care doresc să facă avort după recenta decizie a Curții Supreme din SUA de a anula decizia Roe vs Wade. “Dacă aș locui într-un stat în care avortul este în mod activ incriminat, nu aș folosi un dispozitiv de urmărire a menstruației – asta e sigur”.

Joi (30 iunie), grupul a intrat pe Twitter și a scris acest mesaj:

“Datele din aplicațiile de urmărire a menstruației au fost piratate și șterse pentru a evita identificarea unui posibil avort în statele în care avortul este acum interzis. #Anonymous #OpJane “, potrivit npr.org.

Grupul de hackeri Anonymous a “piratat” datele din aplicațiile de monitorizare a menstruaţiei

Există zeci de aplicaţii de monitorizare a menstruației, precum Flo, Clue, Stardust sau Apple Health, care ajută femeile fie să prevină o sarcină, fie să le anunțe perioada optimă de fertilitate pentru a rămâne însărcinate. În ultimele zile s-au răspândit temeri că aplicațiile ar putea fi folosite pentru a le pedepsi pe cele care fac avort, dacă autoritățile au acces la datele colectate.

În luna mai, femeile au început să elimine aplicațiile de pe telefoanele lor atunci când un proiect de opinie al Curții din februarie a fost dezvăluit, sugerând că aceasta va anula hotărârea.

Unele aplicații de monitorizare a menstruaţiei iau măsuri pentru a proteja utilizatorii

”În acest moment și mă refer chiar acum, ștergeți fiecare urmă digitală din aplicațiile de monitorizare a menstruației”, a scris pe Twitter Gina Neff, profesor la Universitatea din Oxford, a doua zi după anularea deciziei Roe vs Wade. Mesajul ei a fost redistribuit de zeci de mii de ori.

Dar, de atunci, a crescut în intensitate după ce Curtea a votat pentru a se opune dreptului federal la această procedură.

Aplicațiile de urmărire a menstruației și alte aplicații legate de sănătate nu sunt obligate să respecte HIPPA (Health Information Privacy Protection Act), deoarece aceasta este concepută doar pentru profesioniștii din domeniul medical.

Cu toate acestea, unele aplicații de monitorizare a menstruaţiei iau măsuri pentru a proteja utilizatorii.

În primul rând, Stardust, care este o aplicație care combină urmărirea ciclurilor lunare și astronomia, a anunțat că va implementa criptarea end-to-end pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor.

O altă aplicație pentru menstruație, Flo, a anunțat, de asemenea, o nouă funcție “mod anonim” care îi va ajuta pe utilizatori să își elimine numele, e-mailul, adresa și alți identificatori tehnici din profilurile lor.

“Nu aș folosi aplicații de monitorizare a menstruației”

Experții spun că confidențialitatea în domeniul sănătății merge dincolo de aplicațiile de sănătate. Istoricul căutărilor și datele de localizare sunt alte domenii în care informațiile tehnologice pot fi exploatate, spune Lydia X. Z. Brown, consilier politic la Privacy and Data Project la Center for Democracy and Technology.

Alegerea de a păstra trackerele periodice sau de a le șterge depinde de circumstanțele unei persoane. Cu toate acestea, cei din statele în care avortul este incriminat ar putea dori să ia măsuri de precauție suplimentare recomandă Andrea Ford, cercetător în domeniul sănătății la Universitatea din Edinburgh.

“Dacă aș locui într-un stat în care avortul este în mod activ incriminat, nu aș folosi un dispozitiv de urmărire a menstruației – asta e sigur”, a declarat anterior Ford pentru NPR.

 

 

citește și...