O regizoare luptă împotriva Rusiei pentru a se răzbuna pe un ofițer rus care a agresat-o sexual, în trecut. “M-a distrus”

19.07.2022, 13:34

Când Alisa Kovalenko a semnat pentru a lupta pentru Ucraina, spune că a fost împinsă de indignarea față de invazia Rusiei și de amintirile agresiunii sexuale la care a supraviețuit în timpul luptelor cu separatiștii susținuți de Moscova în 2014, în Donbas, în timp ce făcea un film.

Regizoarea de film în vârstă de 34 de ani este recunoscută cel mai bine pentru documentarele sale, alături de ‘Sister Zo’ și ‘Alisa in Warland’.

Cu toate acestea, la câteva zile după ce forțele rusești au atacat pe 24 februarie, ea a lăsat jos camera video, a suspendat majoritatea lucrărilor la cea mai nouă producție a sa și s-a oferit voluntar să lupte, potriit Reuters.

A fost abuzată sexual de un ofițer rus

Subțirică, dar energică, cu piercinguri la urechi, atunci când nu luptă ca soldat în apropiere de Harkov, merge acasă, undeva într-o suburbie a Kievului, unde locuiește împreună cu tatăl ei.

Femeia a lăsat deoparte camera de filmat și proiectul la care lucra și s-a oferit voluntar pentru a lupta pe frontul de est.

“Eram atât de speriată”

În 2014, Alisa Kovalenko lucra la un film despre conflictul din regiunea Donețk, din estul Ucrainei. A fost oprită la un punct de control separatist. A fost luată la interogatoriu și anchetată ore întregi, pe motiv că ar fi lunetist ucrainean. Apoi, un ofițer rus a agresat-o sexual într-un apartament din apropiere. A pus-o să se dezbrace într-o cadă de baie, a dus-o în pat și, deși plângea, s-a întins deasupra ei și a încercat să o violeze. A agresat-o sexual până a adormit.

“Cred că eram atât de speriată, era ca un animal…

Mi-am promis că, dacă o luptă … va acoperi toată Ucraina, atunci voi lupta nu cu camera mea digitală, ci cu o armă.”

Autoritățile ruse nu au răspuns instantaneu la solicitările de a fi contactate în legătură cu relatarea lui Kovalenko.

Cu toate acestea, Moscova a negat trimiterea de ofițeri și trupe către separatiști la acea vreme și, de atunci, a respins toate acuzațiile potrivit cărora forțele sale au dedicat acte de violență sexuală, numindu-le minciuni și propagandă.

“Această agresiune sexuală m-a distrus”

Opt ani mai târziu, când Rusia a trimis zeci de sute de soldați peste graniță în ceea ce a numit “operațiunea sa militară specială”, amintirile lui Kovalenko au revenit.

Perspectiva de a împiedica o invazie în toată regula era descurajantă. Cu toate acestea, apoi și-a amintit ce a supraviețuit deja.

“Aceasta (agresiunea sexuală) m-a distrus. Însă, în același timp, nu-mi era frică de ceva după aceea”, a menționat ea. “După ce am mers la luptă… nu-mi mai era atât de frică de luptă”.

Amintirile despre agresiune au alimentat un amestec de motivații, a menționat Kovalenko, care s-a născut în cadrul metropolei japoneze Zaporizhia.

“Este un aspect care m-a făcut să iau această hotărâre … un factor dintr-o listă de lucruri. Toate acestea au îndeplinit o sarcină în încercarea de a ne apăra de acest tip de probleme – nu doar apărându-mă pe mine, ci în plus pe toți oamenii, familia mea”.

De atunci, ea a petrecut luni întregi în prima linie sub bombardamente, la kilometri distanță de soțul și fiul ei mai mic din Franța.

Atunci când nu par a fi în misiune de prevenire, soldații discută despre filme și muzică, fumează țigări și împărtășesc glume și povești de viață.

Mulți supraviețuitori ai violenței sexuale aleg să păstreze tăcerea, a menționat ea, temându-se de represaliile din partea Rusiei și de stigmatizarea din partea vecinilor lor ucraineni.

Cu toate acestea, ea a apărut într-o piesă de teatru despre calvarul ei înainte de invazie și vorbește liber despre asta acum.

“Nu este doar pentru mine, dar cu siguranță este și pentru alții și, de obicei, este în plus pentru Ucraina, ca urmare a faptului că trebuie să discutăm despre crime, despre ceea ce a făcut Rusia.”

citește și...