„Ai distrus atât de multe vieți”. Cântărețul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru abuzuri sexuale sistematice

30.06.2022, 12:48

Cântărețul R&B R. Kelly, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat miercuri (29 iunie) la 30 de ani de închisoare, la nouă luni după ce un juriu din New York l-a găsit vinovat de acuzații de trafic sexual ca urmare a deceniilor de acuzații de abuz sexual. Kelly, al cărui nume complet este Robert Sylvester Kelly, este printre cele mai importante persoane condamnate pentru comportament sexual neadecvat în timpul mișcării #MeToo.

Miercuri (29 iunie), R. Kelly s-a prezentat în instanță pentru a fi condamnat, la 10 luni după ce a fost găsit vinovat la tribunalul federal din Brooklyn, N.Y., în septembrie 2021. Judecătoarea Ann M. Donnelly l-a condamnat pe Kelly la 30 de ani de închisoare, informează Reuters și The Associated Press

Instanța a audiat de la mai multe dintre victimele lui R. Kelly, dintre care multe au făcut eforturi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la abuzul lui Kelly. După cum a raportat în direct New York Times, o victimă, cunoscută sub numele de Angela, s-a referit la R. Kelly drept un un abuzator care ademenește copiii cu bani și faimă.

„Acest caz nu este despre sex. Este despre violență, cruzime și control”

Judecătorul de district din SUA, Ann Donnelly, de la curtea federală din Brooklyn, a declarat că dovezile reflectă „indiferența lui Kelly față de suferința umană” și „brutalitatea pură” față de victimele sale.

Supraviețuitorii abuzului lui Kelly s-au ținut de mână și s-au rugat în timp ce judecătorul tribunalului districtual din SUA, Ann Donnelly, a început să-i citească sentința. Kelly — care a purtat o uniformă de închisoare maro, ochelari cu rame întunecate și o mască neagră la audierea de la tribunalul federal din Brooklyn — nu a arătat nicio emoție.

Victimele, discursuri sfâșietoare

Într-o serie de discursuri sfâșietoare, mai multe femei s-au ridicat în instanță, uneori adresându-se abuzatorului lor, alteori făcând o pauză pentru a respira sau reținându-și lacrimile, potrivit The Guardian.

Lizette Martinez, una dintre victimele care au apărut în documentarul Lifetime, a povestit cum Kelly îi promisese că îi va fi mentor când avea doar 17 ani și îi promitea că o să aibă o carieră de cântăreață.

Martineez a descris abuzul pe care l-a îndurat, care a început la două luni după ce s-au întâlnit, și cum se răsfrâng și astăzi consecințele. „Acum am 45 de ani, sunt mamă și încă mă lupt cu sănătatea mintală.”

Addie s-a luptat cu lacrimile în timp ce a citit mărturia ei și a descris întâlnirea cu solistul la un concert în care acesta a agresat-o sexual. „Nu am știut niciodată că mergând la acel concert din septembrie 1994 mă va schimba pentru totdeauna”, a spus ea.

„M-ai pus să fac lucruri care mi-au frânt spiritul. Mi-am dorit literalmente să mor din cauza a cât de josnic m-ai făcut să mă simt”, a spus una dintre femei, adresându-se direct unui Kelly care își ținea mâinile încrucișate și privirea plecată.

Mai multe acuzatoare au mărturisit că R. Kelly le-a supus la capricii perverse și sadice când erau minore.

Acestea au afirmat că li s-a ordonat să semneze formulare de confidențialitate și au fost supuse la amenințări și pedepse, cum ar fi bătăi violente, dacă încălcau ceea ce una dintre ele a numit „regulile lui Rob”.

Unele au spus că au crezut că înregistrările video pe care le-a făcut cu ele în timp ce făceau sex vor fi folosite împotriva lor, dacă vor dezvălui ceea ce se întâmpla.

Potrivit mărturiilor, Kelly le-a transmis herpes mai multor acuzatoare fără să le dezvăluie că are această boală venerică

Artistul a fost abuzat sexual în copilărie

Pentru a decide sentința, Donnelly a spus că a luat în considerare propria copilărie traumatizantă a lui Kelly, timp în care avocații săi au spus că artistul a fost abuzat sexual în mod repetat de un membru al familiei și de un proprietar.

După ce a fost citită sentința, avocatul său, Jennifer Bonjean, le-a spus reporterilor că Kelly a fost „devastă” de sentință, dar că va face recurs.

„Treizeci de ani de închisoare sunt ca o condamnare pe viață pentru el”, a spus Bonjean.

Bonjean a depus o moțiune de ultimă oră marți (28 iunie) pentru a încerca să-i dea cântărețului șansa la un nou proces, pe motiv că acuzațiile au fost utilizate abuziv, iar echipa de apărare a lui Kelly a fost inadecvată. Avocatul său a cerut, de asemenea, o pedeapsă mai ușoară, pe baza unor factori care au subliniat că artistul a fost molestat în copilărie. Tentativa a fost doborâtă de judecătorul Donnelly.

Sentința a venit după ce victimele au vorbit despre modul în care Kelly le promitea că îi va îndruma să devină vedete, doar pentru a-i supune unui tratament sexual degradant și vătămare fizică.

Acuzațiile împotriva lui R. Kelly pentru că vizează femei și fete minore provin din anii ’90, o perioadă în care cântărețul „I Believe I Can Fly” era la apogeul carierei sale. La acea vreme, Kelly s-a căsătorit în secret cu cântăreața de 15 ani, Aaliyah Haughton, în 1994, când acesta avea 27 de ani, după ce credea că este însărcinată.

Documentarul Surviving R. Kelly a dus la mai multe investigații

De zeci de ani, R.Kelly s-a confruntat și cu mai multe procese, cel mai cunoscut fiind un caz din 2002, în care a fost acuzat că el însuși avea relații sexuale cu o adolescentă și i-a urinat în gură. Abia când documentarul de vis regizat de Hampton, Surviving R. Kelly, lansat în 2019, într-un moment în care mișcarea #MeToo continua să capete amploare, acuzațiile împotriva lui au crescut. Documentarul în șase părți a permis victimelor lui Kelly să-și împărtășească poveștile și să atragă atenția presei. Documentarul a făcut mai mult decât atât, a dus la mai multe investigații asupra cântărețului și la proteste publice pentru arestarea și condamnarea sa.

 

Sentința vine la 14 ani după ce Kelly a fost achitată de 14 capete de acuzare într-un caz de pornografie infantilă din Illinois. Kelly se confruntă, de asemenea, cu acuzații legate de sex în statul său natal, Illinois și Minnesota.

R. Kelly a avut deja probleme în închisoare. În 2020, el a fost agresat de un coleg de deținut care ar fi spus că guvernul l-a pus să o facă.

Muzicianul este cunoscut pentru hituri precum „I Believe I Can Fly” și „Ignition” și albumul clasic „Trapped in the Closet”, o poveste în mai multe părți despre trădare și intrigă sexuală.

citește și...