O navă spațială a NASA va trece duminică pe lângă Pământ

15.10.2022, 19:15

În această duminică, o navă spațială numită Lucy va fi pe cer. Nava spațială Lucy a NASA va ocoli Pământul, apropiindu-se la doar câteva sute de kilometri de noi în călătoria sa spre îndepărtații asteroizi troieni de pe Jupiter. Cu puțin noroc, observatorii din Australia și din vestul Americii de Nord ar putea vedea nava spațială Lucy în timp ce trece pe lângă Pământ pe 16 octombrie.

Nava spațială va trece la 220 de mile deasupra suprafeței Pământului duminică dimineața, potrivit unui comunicat de presă al NASA.

Iar unii observatori norocoși vor putea să o vadă pe Lucy de pe Pământ, precizează NASA.

O navă spațială a NASA va trece duminică pe lângă Pământ

Nava spațială care sare peste asteroizi va fi vizibilă din vestul Australiei în jurul orei 6:55 AM EST. Dar va dispărea din peisaj după câteva minute. La ora 7:26 AM EST, ar trebui să fie vizibilă în vestul Statelor Unite – presupunând că cerul este senin și că observatorii cerului au o pereche de binocluri.

Venirea atât de aproape de Pământ va necesita ca nava spațială să navigheze într-o zonă densă de sateliți și resturi. NASA implementează proceduri speciale pentru a preveni ca Lucy să se lovească de ceva în timpul călătoriei sale.

Primele imagini de înaltă rezoluție ale asteroizilor

“Echipa Lucy a pregătit două manevre diferite”, a declarat Coralie Adam, șefa echipei de navigație adjunctă a lui Lucy de la KinetX Aerospace, în comunicat. “Dacă echipa detectează că Lucy riscă să se ciocnească cu un satelit sau cu un rest, atunci – cu 12 ore înainte de cea mai apropiată apropiere de Pământ – nava spațială va executa una dintre acestea, modificând momentul celei mai apropiate apropieri cu două sau patru secunde. Aceasta este o corecție mică, dar este suficientă pentru a evita o coliziune potențial catastrofală”.

Misiunea Lucy, cu o durată de 12 ani, a fost lansată în octombrie 2021. Scopul misiunii este de a explora roiurile de asteroizi troieni care orbitează în jurul lui Jupiter. Asteroizii nu au mai fost niciodată observați în mod direct până acum. Însă, dacă totul decurge conform planului, Lucy va furniza primele imagini de înaltă rezoluție ale asteroizilor.

Nava spațială va trece pe lângă Pământ de trei ori în total în timpul misiunii sale. Venirea pe orbita Pământului ajută la acordarea impulsului de care Lucy are nevoie pentru a-și continua drumul.

“Ultima dată când am văzut nava spațială, aceasta era închisă în carlinga încărcăturii utile în Florida”, a declarat Hal Levison, cercetător principal pentru Lucy la biroul din Boulder, Colorado al Southwest Research Institute, făcând referire la un con de protecție folosit în timpul lansărilor. “Este interesant faptul că vom putea sta aici, în Colorado, și vom putea vedea din nou nava spațială.

 

 

citește și...