O hepatită misterioasă poate afecta grav copiii. Virusul a ajuns și în România. Care sunt simptomele raportate de pacienți

26.04.2022, 16:58
O hepatită misterioasă poate afecta grav copiii. Virusul a ajuns și în România. Care sunt simptomele raportate de pacienți

Organizația Mondială a Sănătății a declarat sâmbătă că a fost raportat cel puțin un deces la un copil în urma unei creșteri a hepatitei acute de origine necunoscută și că au fost raportate cel puțin 169 de cazuri la copii din 12 țări.  Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Marea Britanie. Dar și România e pe lista statelor care au înregistrat astfel de cazuri grave.

OMS a publicat cifrele în timp ce autoritățile sanitare din întreaga lume investighează o creștere misterioasă a cazurilor severe de hepatită – inflamație a ficatului – la copiii mici.

OMS a spus că din 21 aprilie au fost raportate cazuri acute de hepatită de origine necunoscută în Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Spania, Israel, Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia. Se subliniază că 114 din cele 169 de cazuri au fost doar în Regatul Unit.

Cazuri severe de hepatită la copiii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani

Cazurile raportate au fost la copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani, iar la cei de 17 au avut nevoie de transplant hepatic, se arată în comunicat. Nu a oferit detalii despre deces.

OMS a spus că un virus comun cunoscut sub numele de adenovirus a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri. Infecția cu  a fost identificată la 20 dintre cei testați, iar la 19 cazuri au fost detectatehe o co-infecție cu COVID-19 și adenovirus, se arată în comunicat.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a transmis OMS într-un comunicat.

Care sunt simptomele

Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice. Majoritatea cazurilor nu au raportat febră, iar virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectate în nici unul dintre aceste cazuri, potrivit OMS.
Medicii avertizează că schimbarea culorii ochilor spre galben și schimbarea culorii urinei, spre galben sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la un consult de specialitate.

Un caz de hepatită cu evoluție fulminantă la o fetiță din București

O fetiță de 4 ani din București este internată în spital cu o formă gravă de hepatită, pe care medicii o numesc fulminantă.
Principalele simptome ale acestei forme de hepatită sunt icterul, greața, vărsăturile, diareea și durerile abdominale.

„Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, potrivit comunicatului MS.

citește și...