Oamenii de știință avertizează. Virusul Zika poate produce o epidemie globală

13.04.2022, 14:17
Oamenii de știință avertizează. Virusul Zika poate produce o epidemie globală

O singură mutație a unui virus Zika care evoluează deja rapid ar putea declanșa un alt focar major prin sustragerea imunității existente, au avertizat oamenii de știință.

Zikavirusul, care este purtat de țânțari poate infecta un făt în curs de dezvoltare, ducând la malformații congenitale, cum ar fi microcefalia, lăsând bebelușii cu dimensiunea redusă a capului și simptome, inclusiv întârzierea dezvoltării, convulsii și abilități de vorbire întârziate.

În cazuri severe, poate provoca leziuni cerebrale fatale la bebeluși și avort spontan sau nașterea mortii la femeile însărcinate, iar răspândirea sa în America în 2015 și 2016 a provocat alarmă globală.

Virusul s-ar putea modifica cu ușurință, creând noi variante

Acum, cercetătorii de la Institutul de Imunologie La Jolla (LJI) din California au descoperit că virusul se poate muta cu ușurință pentru a deveni mai infecțios cu o singură schimbare a aminoacizilor.

Oamenii de știință se tem că acest lucru ar permite răspândirea mai largă a infecțiilor, potrivit lucrării lor publicate în Cell Reports.

Cum se transmite virusul Zika

Zika se transmite prin înțepătura țânțarului tigru (Aedes), insectă responsabilă și pentru febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya. De asemenea, virusul Zika se transmite și prin contact sexual neprotejat.

Ei au descoperit că mutația periculoasă (numită NS2B I39V/I39T) crește capacitatea virusului de a se replica la șoareci, țânțari și celule umane.

„Când există atât de mulți țânțari și atât de multe gazde umane, acești viruși se mișcă în mod constant înainte și înapoi și evoluează.”

Zika are multe din aceleași proprietăți biologice ca și virusul Dengue, iar expunerea anterioară la Dengue poate oferi protecție pentru Zika. Cu toate acestea, cercetătorii au spus că ambii viruși se mută rapid, iar un virus în evoluție înseamnă că nu poate fi garantată o protecție de durată.

Zika a fost identificat pentru prima dată la maimuțe în Uganda în 1947, iar cel mai recent focar din Brazilia și alte țări din Americi în 2015 și 2016 a provocat o creștere a avorturilor spontane și a altor defecte congenitale.

Acest lucru a determinat Organizația Mondială a Sănătății să o declare o urgență de sănătate publică de interes internațional, deși Brazilia a anunțat că focarul s-a încheiat în 2017.

În cazuri rare, virusul poate provoca sindromul Guillain-Barré la adulți, o afecțiune gravă care afectează nervii, provocând probleme precum amorțeală, slăbiciune și durere.

citește și...