O fostă mireasă-copil din Iran, printre cele trei femei executate într-o singură zi, după ce şi-a ucis soţul cu care se căsătorise la 15 ani

29.07.2022, 16:55

O fostă mireasă-copil din Iran care l-a ucis pe bărbatul cu care a fost forțată să se căsătorească la vârsta de 15 ani se numără printre cele trei femei executate săptămâna aceasta în Iran pentru că și-au ucis soții.

Soheila Abadi, acum în vârstă de 25 de ani, a fost spânzurată în închisoare după ce a fost condamnată pentru uciderea soțului ei din cauza unor “dispute familiale”, potrivit instanțelor de condamnare.

Alte două femei care au fost executate miercuri au fost, de asemenea, condamnate pentru uciderea soților lor, potrivit Human Rights Watch, potrivit BBC. 

Soțiile își ucid soții din cauza violențaei domestice

Activiștii susțin că majoritatea incidentelor în care soțiile își ucid soții sunt provocate de violența domestică, dar instanțele iraniene nu iau în considerare acest lucru.

Trioul se numără printre cele 32 de persoane care au fost spânzurate în țară numai în ultima săptămână.

Iranul că a efectuat o “serie oribilă” de execuții

Această situație survine pe fondul unui val de execuții în întreaga țară, cel puțin 251 de persoane fiind ucise de stat în primele șase luni ale anului, potrivit Amnesty International.

Numărul este de peste două ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Organizația caritabilă a acuzat Iranul că a efectuat o “serie oribilă” de execuții, mulți dintre cei condamnați la moarte neavând parte de un proces corect.

Dintre cele 251 de persoane executate, 146 au fost executate pentru crimă și cel puțin 86 pentru infracțiuni legate de droguri care, conform dreptului internațional, nu ar trebui să justifice pedeapsa cu moartea.

Diana Eltahawy, director regional adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a declarat: “Mașinăria de stat efectuează crime în masă în întreaga țară, într-un atac josnic asupra dreptului la viață.

Numărul uluitor de execuții din Iran în prima jumătate a acestui an are ecouri înfiorătoare din 2015, când s-a înregistrat un alt vârf șocant”.

Numărul real de execuții este probabil mult mai mare, spânzurăturile fiind adesea efectuate în secret și neraportate.

De la începutul anului, autoritățile au executat până la 10 persoane pe săptămână la închisoarea Raja’i Shahr, care are unul dintre cei mai mulți deținuți din rândul condamnaților la moarte.

Unii au afirmat că această creștere s-a datorat unui efort concertat de reducere a numărului de deținuți.

Centrul pentru Drepturile Omului Abdorrahman Boroumand din Iran a constatat că numărul de execuții crescute a coincis cu declarațiile publice ale autorităților privind necesitatea de a reduce supraaglomerarea închisorilor și de a elimina întârzierile judiciare.

Cel puțin 26 % dintre cei executați în acest an aparțin minorității etnice sărace Baloch, care reprezintă doar 5 % din populația totală a Iranului.

Roya Boroumand, directorul executiv al Centrului, a declarat: “Impunerea disproporționată a pedepsei cu moartea asupra minorității Baluchi din Iran ilustrează discriminarea și opresiunea înrădăcinată cu care se confruntă de zeci de ani și subliniază cruzimea inerentă a pedepsei cu moartea, care vizează cele mai vulnerabile populații din Iran și din întreaga lume.”

În conformitate cu legislația iraniană, pedeapsa cu moartea poate fi impusă pentru infracțiuni financiare, viol și jaf armat.

Alte activități protejate de legislația internațională privind drepturile omului, cum ar fi actele homosexuale, relațiile sexuale extraconjugale și declarațiile considerate a “insulta Profetul Islamului”, precum și infracțiuni formulate vag, cum ar fi “ura împotriva lui Dumnezeu” și “răspândirea corupției pe pământ” , sunt, de asemenea, condamnate cu pedeapsa cu moartea.

citește și...