O fetiță de nici doi ani a murit după ce a fost lovită în cap de grindină, în timpul unei furtuni violente, în Catalonia

31.08.2022, 19:20

O fetiță de 20 de luni a murit în urma impactului cu grindină în timpul furtunii puternice care a avut loc ieri după-amiază târziu în localitatea La Bisbal d’Empordà (Girona), potrivit unor surse din cadrul primăriei. Grindina a fost cea mai mare înregistrată în ultimele două decenii în Catalonia, potrivit agenției meteorologice Meteocat. Unele părți ale regiunii au rămas în alertă de furtună miercuri.

În plus, furtuna de grindină intensă a provocat un total de 67 de răniți de diferite grade. Potrivit ultimului bilanț, 35 de persoane au fost tratate la serviciul de urgență al Spitalului Palamós (Girona) și alte 32 au fost tratate la CAP din La Bisbal d’Empordà, în aceeași provincie. Unii dintre răniți au fost loviți de grindină la nivelul membrelor și au suferit fracturi, cum ar fi un tânăr cu clavicula ruptă și o tânără cu un deget rupt.

Potrivit informațiilor furnizate de serviciile de urgență, în jurul orei 19.30, pietre de grindină cu diametrul de peste zece centimetri au căzut cu intensitate mare timp de câteva minute.

O bucată de grindină a lovit în cap fetița de 20 de luni

Dimensiunile neobișnuite ale acestei pietre și violența furtunii au provocat rănirea unor persoane, printre care și fetița de 20 de luni, care a fost transportată cu un traumatism cranian sever la spitalul Trueta din Girona, unde a murit în cele din urmă în această dimineață devreme în urma rănilor suferite. Un al doilea pacient rănit de grindină a fost externat din același spital în ultimele ore.

Deși a fost scurtă, furtuna a lăsat numeroase pagube din cauza grindinei, spărgând geamurile mașinilor și acoperișurile caselor. Unii locuitori au declarat că pietrele aveau un diametru de până la 11 cm. Brigada de pompieri a Generalitat de Catalunya a primit 39 de apeluri din La Bisbal d’Empordà și cel puțin două din orașul Forallac, tot din Girona. De asemenea, pompierii au oferit inițial sprijin serviciilor de urgență pentru a ajuta răniții, care au fost ulterior transportați la CAP-ul din La Bisbal.

Diametrul pietrelor a ajuns la 11 cm

În afară de persoanele rănite, multe dintre mașinile parcate pe stradă au fost avariate de furtună. Capote îndoite și geamuri sparte, pe lângă țiglele sparte, este tema dominantă pe străzile din La Bisbal în urma furtunii cu grindină de marți seara.

Potrivit Serviciului Meteorologic al Cataloniei (SMC), pietre de aceste dimensiuni nu au mai fost înregistrate în Catalonia din 2002 . Bilele au depășit 10 centimetri în diametru.

Unele dintre pagube au fost “grave”, cum ar fi un luminator care s-a desprins în Carrer Ample, în municipalitatea La Bisbal, și au existat, de asemenea, incidente, cum ar fi țigle căzute pe acoperiș, potrivit unor surse din cadrul pompierilor.

Atât Primăria, cât și Guvernul studiază în prezent ce măsuri legale pot fi luate pentru a facilita revenirea la normalitate. De fapt, atât vicepreședintele Generalitat , Jordi Puigneró, cât și consilierul Președinției, Laura Vilagrà, au vizitat astăzi zona.

Vicepreședintele guvernului catalan, Jordi Puigneró, și consilierul pentru Președinție, Laura Vilagrà, au mers în această dimineață la La Bisbal d’Empordà pentru a vedea “amploarea tragediei”.

După ora 13.00, Puigneró și Vilagrà s-au întâlnit la sediul Consiliului Județean cu primarii din alte localități afectate, precum Cruilles, Corçà, La Pera, Foixà, Vulpellac și Parlavà.

Președintele Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro, a explicat că “s-au înregistrat pagube importante pe câmpuri, în special la culturile de porumb, dar și la acoperișuri, cu acoperișurile lor foarte deteriorate”, motiv pentru care au pus la dispoziția fermierilor spații pentru a-și depozita produsele.

citește și...