Cele mai extreme condiții meteorologice de pe Pământ: De la tornadele de foc la “ploaia de sânge”

19.07.2022, 16:48

Ultimii cinci ani de pe planeta noastră au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată în istorie. 1,2 trilioane de tone de gheață se topesc acum în fiecare an, în timp ce Oceanul Atlantic a dezlănțuit în 2020 mai multe uragane decât oricând. Care este cea mai mare temperatură înregistrată pe Pământ.

În timp ce echilibrul delicat al atmosferei noastre accelerează spre un viitor incert, planeta este devastată de incendii și inundații.

Indiferent cât de mult evoluăm în ceea ce privește protecția împotriva elementelor, evenimentele meteorologice extreme ne reamintesc în permanență că vom fi întotdeauna la mila lor.

“Trăim într-o lume care devine din ce în ce mai extremă!”

“Majoritatea localităților stabilesc mult, mult mai multe recorduri de căldură din toate timpurile, spre deosebire de recordurile de frig. Trăim într-o lume care devine din ce în ce mai extremă!” – Dr. Randy Cerveny, raportor al Organizației Meteorologice Mondiale pentru fenomene meteo și climatice extreme

Prezentând munții Kenyei, marile câmpii din SUA și tundra antarctică, acest tur al lumii explorează cele mai teribile și mai terifiante climate ale Pământului.

Temperatura

Cea mai mare temperatură înregistrată pe Pământ

Bine numită Valea Morții, din California, SUA, este unul dintre cele mai fierbinți locuri din lume. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, 56,7°C (134°F), a fost înregistrată acolo, la Greenland Ranch, la 10 iulie 1913.

Deși au fost exprimate unele îndoieli cu privire la acuratețea acestei citiri, o temperatură mai recentă de 54,4°C (129,9°F) a fost înregistrată în Death Valley la 16 august 2020. Dacă OMM confirmă că este exactă, aceasta va fi probabil recunoscută ca fiind cea mai mare temperatură măsurată în mod fiabil înregistrată vreodată.

Death Valley, record înregistrat

Death Valley deține, de asemenea, recordul pentru cea mai fierbinte lună (o singură locație). Între 1 iulie și 31 iulie 2018, temperatura medie zilnică a fost de 42,3°C (108,1°F), pe baza citirilor efectuate la o stație meteo din apropierea Furnace Creek Visitor Center.

Cea mai mare amplitudine a temperaturii într-o zi

Pe parcursul a 24 de ore, temperatura în Loma, Montana, SUA, a oscilat un record de 57,2°C (103°F). Cu o temperatură de -47,7°C (-54°F) la ora 9 a.m. pe 14 ianuarie 1972, temperatura a crescut la 9,4°C (49°F) până la ora 8 a.m. a doua zi.

Temperatura extrem de scăzută din 14 ianuarie din Loma a fost cauzată de un fenomen de vânt chinook descendent.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată pe Pământ

Stația de cercetare Vostok este situată într-unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă. În timpul iernii din emisfera sudică, la 21 iulie 1983, temperaturile din Antarctica au coborât până la o minimă de -89,2°C (-128,6°F).

Aceasta este cu 54°C mai rece decât media de iarnă de acolo, precum și cea mai rece temperatură înregistrată vreodată pe Pământ.

Ploaie

Cea mai mare cantitate de precipitații în 48 de ore

Cherrapunji, în Meghalaya, India, este unul dintre cele mai umede locuri din lume. Deși orașul de la altitudine înaltă este obișnuit cu ploi torențiale, recordul de 2493 mm de ploaie primit în 15-16 iunie 1995 este cea mai extremă perioadă de 48 de ore din toate timpurile – așa cum a fost verificat de OMM.

Cherrapunji deține, de asemenea, recordul pentru cea mai mare cantitate lunară de precipitații, 9300 mm (30 ft 6 in), în iulie 1861.

Locuitorii locali au înfășurat, de-a lungul multor decenii, rădăcinile copacilor între ele pentru a crea poduri vii. Aceste poduri din rădăcini le permit sătenilor să traverseze numeroasele râuri și defileuri.

Cel mai umed deșert

Deșertul Sonoran se întinde de-a lungul unor părți din Arizona și California, SUA, până în statele Sonora și Baja California, Mexic. Precipitațiile sale anuale variază între 76-500 mm (2,9-19,6 in) în diferite regiuni ale deșertului.

O caracteristică neobișnuită a Deșertului Sonoran este modelul bimodal al precipitațiilor (adică două sezoane umede; unul din decembrie până în martie și altul din iulie până în august).

Locul cel mai uscat

Dacă vă aventurați în inima Deșertului Atacama (cel mai arid deșert din lume), veți găsi orașul Quillagua; cel mai uscat loc din lume. Între 1964 și 2001, media anuală a precipitațiilor a fost de doar 0,5 mm (0,002 in).

Prin comparație, deșertul Sahara – cel mai mare deșert fierbinte din lume – primește în medie 100-250 mm (4-10 in) de precipitații pe an.

 

Apariție a ploii roșii

Ploaia roșie este un fenomen prin care picături de ploaie roșii, numite de unii “ploaie de sânge”, cad din cer. Cazuri de ploaie de sânge au fost înregistrate de-a lungul istoriei, inclusiv unul în Iliada lui Homer, compusă în jurul anilor 1260-1180 î.Hr.

Statul indian Kerala a cunoscut mai multe ploi roșii între 25 iulie și 23 septembrie 2001, făcând din această regiune primul și singurul loc de pe Pământ în care acest fenomen a avut loc în trei luni consecutive.

Sporii extraterestre și praful în suspensie se numără printre explicațiile variate ale ploii roșii. Cu toate acestea, după ce au analizat eșantioane în 2015, oamenii de știință au ajuns la concluzia că este cauzată de prezența sporilor de microalge din specia Trentepohlia annulata.

Zăpadă și gheață

“Măsurarea zăpezii este problematică prin faptul că se modifică odată cu trecerea timpului. De exemplu, zăpada de la o ninsoare se va comprima pe măsură ce zăpada nouă cade peste cea veche. Astfel, în mod ciudat, măsurătorile zăpezii pot fi de fapt greșite dacă observațiile sunt făcute prea frecvent.” – Dr. Randy Cerveny

Cele mai mari grindini

Cele mai grele pietre de grindină înregistrate vreodată au cântărit până la 1,02 kg (2 lb 3,9 oz). Grindina de mărimea unui grapefruit ar fi ucis 92 de persoane în zona Gopalganj din Bangladesh, la 14 aprilie 1986.

Cele mai multe furtuni cu grindină într-un an

Poate surprinzător pentru unii, cele mai multe furtuni cu grindină într-un an au loc în regiunea Kericho Hills din Kenya. Această zonă primește grindină în jur de 132 de zile pe an, în medie.

Munții muntoși din Kenya sunt renumiți pentru faptul că sunt una dintre cele mai bune zone producătoare de ceai din lume și este posibil ca particulele de praf, trimise în aer de activitățile culegătorilor de ceai, să acționeze ca puncte de nucleare în atmosferă pentru formarea grindinei.

Vânt, uragane și tornade

Cel mai intens uragan

Uraganul Wilma este cel mai intens uragan înregistrat vreodată de către Centrul Național pentru Uragane.

Presiunea din interiorul ochiului furtunii, în timp ce aceasta trecea deasupra Golfului Mexic, a fost înregistrată de un avion al USAF ca fiind de 882 mbar sau 26,05 inHg (presiunea atmosferică obișnuită este de aproximativ 1013 mbar sau 29,91 inHg).

Format la 16 octombrie 2005, uraganul de categoria 5 s-a disipat 11 zile mai târziu, după ce a provocat pagube de aproximativ 29 de miliarde de dolari în Mexic, Cuba și Florida, SUA.

Cel mai vântos loc

Muntele Washington, New Hampshire, SUA, este cel mai vântos loc din lume. O viteză a vântului la suprafață de 231 mph (371 km/h) a fost înregistrată la 12 aprilie 1934, stabilind recordul pentru cea mai rapidă viteză a vântului la suprafață – la mare altitudine.

Cea mai rapidă viteză a vântului de suprafață la nivelul mării este de 207 mph (333 km/h), înregistrată la 8 martie 1972 la baza aeriană Thule, Groenlanda. Thule servește în prezent drept cea mai nordică bază a Forțelor Spațiale ale Statelor Unite.

Cea mai mare viteză a vântului (nu la suprafață) înregistrată vreodată este de 302 +/- 20 mph (486 +/-32 km/h). Aceasta a fost produsă de o tornadă de mari dimensiuni în apropiere de Bridge Creek, Oklahoma, în mai 1999.

Cea mai mare tornadă măsurată

La 31 mai 2013, o tornadă cu o întindere de 4,18 km (2,59 mi) – o suprafață suficient de mare pentru mai mult de 1.900 de terenuri de fotbal – a lovit orașul El Reno din Oklahoma, SUA. Supertornita a fost măsurată de Serviciul Național de Meteorologie din SUA.

Oklahoma face parte din fâșia de state din Marile Câmpii din SUA cunoscută sub numele de “Tornado Alley”. Tornadele sunt mai intense și mai frecvente aici decât în orice altă regiune de pe Pământ.

Cea mai mare distanță la care s-a supraviețuit într-o tornadă

Matt Suler (SUA) a atins accidental acest record la 12 martie 2006, după ce casa sa mobilă a fost înghițită de o tornadă, lăsându-l inconștient în acest proces. El s-a trezit pe un câmp aflat la 398 m distanță, având doar răni minore.

Prima tornadă de foc documentată

A nu se confunda cu vârtejurile de foc, tornadele de foc sunt adevărate tornade formate din norii pirocumulonimbus. Astfel de nori se formează deasupra unor surse mari de căldură, cum ar fi incendiile de pădure sau erupțiile vulcanice.

La 18 ianuarie 2003, o tornadă de foc s-a format în penajul incendiului de la McIntyres Hut, parte a incendiilor din ianuarie 2003 din Canberra, Australia.

Datele radar, înregistrările video și alte observații meteorologice au confirmat că a fost vorba de o adevărată tornadă de foc, mai degrabă decât de un vârtej de foc. Măsurând aproape o jumătate de kilometru în diametru la bază și deplasându-se cu aproximativ 30 km/h, aceasta a fost suficient de puternică pentru a arunca mașini, a dărâma acoperișuri și a pârjoli totul în calea sa.

citește și...