O fetiță de 4 ani a murit de sete pe o barcă de migranți. “Inima noastră este în cenușă”. Timp de 10 zile nimeni nu a vrut să-i salveze familia

13.09.2022, 21:00

Încă o tragedie în Marea Mediterană. Pe o ambarcațiune încărcată cu migranți, o fetiță de 4 ani a murit de sete: numele ei era Loujin Ahmed Nasif. Fetița siriană părăsise Libanul împreună cu mama și sora ei de un an în speranța de a găsi o viață mai bună în Europa. Ambarcațiunea cu care călătoreau a rămas însă blocată în largul mării timp de aproximativ 10 zile: nicio autoritate nu a dorit să îi salveze pe migranți, în ciuda apelurilor repetate ale organizației Alarm Phone. 

O altă tragedie a avut loc în rândul migranților. De data aceasta a fost rândul unei fetițe siriene de 4 ani, Loujin Ahmed Nasif, care a murit de sete pe o ambarcațiune blocată de câteva zile în mijlocul Mării Mediterane.

În ciuda apelurilor repetate ale Alarm Phone, nimeni nu a intervenit pentru a salva barja, care plutea în derivă pe mare de zece zile.

“Inima noastră este în cenușă”

Fetița plecase din Liban spre Europa împreună cu părinții și cu sora ei de un an și jumătate. A relatat știrea activistul Nawal Soufi, care locuiește de ani de zile în Sicilia și a fost implicat în operațiunile de salvare. “Strigătul ei neconsolat ar fi mișcat chiar și pietrele. Aveți idee ce înseamnă pentru un părinte să își vadă fiica murind în acest mod atroce?”, a comentat tatăl, Ahmad Adbelkafi Nasif, potrivit La Stampa.

Membrii familiei, refugiați sirieni din Liban care visau la o viață nouă în Italia, se aflau într-o barcă împreună cu alte 60 de persoane. “Vasul se afla în zona Sar (căutare și salvare) din Malta și am alertat imediat autoritățile din Valletta. După o zi de tăcere, mi s-a spus că se apropie o navă. Salvarea este doar o chestiune de timp, mi s-a spus”.

Relatarea sfâșietoare de pe Facebook

Abia după ce a rătăcit prin apele Greciei, ale Ciprului și ale Maltei, barca a primit în cele din urmă ajutor din partea autorităților grecești, dar micuța Loujin era deja mort. Celălalt copil a fost spitalizat în stare gravă pentru că ar fi băut prea multă apă de mare, crezând că își poate potoli setea. Mama, pe de altă parte, a reușit să se salveze, dar nu și-a putut stăpâni durerea: “Inima noastră este în cenușă”, a comentat ea.

“Copilul meu, îmi pare rău! Am făcut tot ce am putut, dar niște adulți foarte răi au decis să nu vă trimită în salvare. Îmi pare rău și să știi că inima mea bătea cu putere de fiecare dată când turaya pe care o aveai la bordul acelui vas mă chema înapoi. Acum știu, aproape sigur, că alți doi adulți sunt încă dispăruți, pentru că au căzut în apă în timpul operațiunilor de salvare”, a scris Soufi pe Facebook, continuând apoi pentru la Repubblica: “Malta ar fi putut să-i salveze atunci când luau apă, când au raportat că copiii nu aveau apă și mâncare și erau în pericol de a muri de foame. În schimb, i-au lăsat acolo, până când o fetiță de patru ani a murit de deshidratare. Există toate apelurile înregistrate, toate pozițiile bărcilor fotografiate și trimise la paza de coastă: există toate dovezile pentru a putea spune că este vorba de un eșec clar de salvare”.

 

 

citește și...