O familie dă în judecată platforma TikTok din cauza provocării „Blackout Challenge” care a dus la moartea a două fetiţe

06.07.2022, 14:31

TikTok are probleme juridice serioase în urma decesului a două tinere care au decedat după ce au îndeplinit provocarea “Blackout Challenge”, o provocare virală, după ce au vizionat numeroase videoclipuri cu această cascadorie pe platformă. După cum a relatat pentru prima dată Los Angeles Times, în cele două procese intentate împotriva aplicației de socializare se afirmă că Lalani Erika Walton, în vârstă de opt ani, și Arriani Jaileen Arroyo, în vârstă de nouă ani, au murit din cauza algoritmului neîncetat al TikTok care le-a servit astfel de conținut. Dar care este mai exact provocarea care le-a costat viața?

O familie dă în judecată platforma TikTok din cauza unei provocări care a cauzat moartea celor două fiice.

Familia este reprezentată de către o asociaţie care sprijină părinţii copiilor ce cad pradă abuzului şi dependenţei de reţelele de socializare (Social Media Victims Law Center). Un membru al asociaţiei a invocat pericolul reprezentat de “algoritmul intenţionat şi repetativ” al aplicaţiei care recomandă astfel de conţinut dăunător copiilor şi îi indeamnă să practice provocări care le pot pune viaţa în pericol.

 

Ce este provocarea Blackout Challenge

Apărută în jurul anului 2021, Blackout Challenge a fost încă una dintr-o listă lungă de tendințe periculoase care au apărut pe TikTok. Această modă virală a implicat numeroase tactici de auto-strangulare (cum ar fi sufocarea) pentru a împinge cât de departe puteau merge utilizatorii care își țineau respirația – până la punctul în care, ați ghicit, își pierdeau cunoștința. Jocul, dacă i se poate spune așa, a avut ulterior consecințe fatale, copiii tineri riscând moartea pentru o șansă la faimă.

Una dintre fetiţe ar fi primit un telefon mobil când a împlinit vârsta de 8 ani şi ar fi devenit în scurt timp dependentă de videoclipurile postate pe TikTok, scrie The Guardian. Obişnuia să publice materiale în care cânta şi dansa pe TikTok, în speranţa că va deveni faimoasă pe platformă“Fetiţa credea că provocarea ajunsă virală, prin care utilizatorii trebuiau să se sufoce, o va face celebră pe internet”.

 

Au fost observate vânătăi pe gâtul copilului

“Ceea ce se întâmplă, de fapt, în creier este o lipsă de oxigen, similară cu cea care se întâmplă atunci când cineva se îneacă, se sufocă sau face un stop cardiac”, a explicat medicul Nick Flynn pentru Irish Examiner, în legătură cu jocul de pasare. “Dacă ai un nivel scăzut de oxigen în creier pentru mai mult de trei minute, poți suferi leziuni cerebrale, iar dacă ai un nivel scăzut de oxigen în creier pentru mai mult de cinci minute, poate duce la moarte”.

Los Angeles Times a relatat că procesul intentat lui Walton sugerează că TikTok i-a oferit  copilului de opt ani videoclipuri ale provocării în iulie 2021, iar în decurs de o lună au fost observate vânătăi pe gâtul copilului. Raționamentul lui Walton pentru rănire a fost că aceasta a căzut. La scurt timp după aceea, fetița, care provine din Texas – cele două decese sunt cazuri separate ale aceluiași incident – a fost găsită de mama ei vitregă “atârnând de patul ei cu o frânghie în jurul gâtului”.

„TikTok trebuie să plătească pentru faptul că astfel de conţinut a ajuns la cele două fetiţe”

Conform publicației, în proces se precizează că, în urma unei anchete asupra dispozitivelor sale, poliția a înțeles că micuța copilă se uitase la videoclipurile Blackout Challenge “pe repeat”. Aceleași circumstanțe nefericite au existat și în cazul lui Arroyo, în vârstă de nouă ani, din Milwaukee, care a fost găsită “atârnând de lesa câinelui familiei” în subsolul familiei, potrivit procesului separat. În ciuda faptului că a fost dus la spital și conectat la un ventilator, Arroyo și-a pierdut toate funcțiile cerebrale – în cele din urmă a fost deconectat de la aparate.

„TikTok trebuie să plătească pentru faptul că astfel de conţinut a ajuns la cele două fetiţe”, a declarat Matthew P Bergman, avocatul familiei. „Platforma a investit miliarde de dolari pentru a se asigura că materiale care pot fi dăunătoare pentru utilizatori sunt propagate, indiferent de pericol.”

Dar Arroyo și Walton nu sunt singurele victime. Potrivit Business Insider, provocarea de leșin a fost legată de moartea altor patru copii (cu vârste cuprinse între zece și 14 ani) în Australia, Italia, Colorado și Oklahoma. Un alt caz infamant este cel al lui Nylah Anderson, în vârstă de zece ani, din Pennsylvania, a cărei mamă a intentat un proces în luna mai împotriva TikTok și a companiei-mamă ByteDance, în urma morții fiicei sale în urma unei tentative de “joc” de sufocare.

 

 

citește și...