O activistă rusă și-a cusut gura în semn de protest față de război. „Nu putem să tăcem”

05.05.2022, 19:35

Activista Nadezhda Sajfutdinova și-a cusut buzele în semn de protest față de invazia rusă a Ucrainei și interzicerea folosirii cuvântului „război”. Femeia a luat parte la un protest anti-război la Ekaterinburg, în timpul căruia a fost capturată și trimisă la un spital de psihiatrie, relatează portalul independent OVD-Info.

Nadejda Saifutdinova este o rusoaică activistă din oraşul Ekaterinburg, din Urali. Femeia s-a apucat să protesteze față de campania militară rusă și a ales o metodă la care nimeni nu se aștepta. A ieșit cu o pancartă pe care scria mesajul „Nu putem să tăcem” și cu gura cusută cu ață roșie.

Anunțul reținerii a fost făcut miercuri, de organizaţia nonguvernamentală OVD-Info, care contabilizează arestările ce au loc la manifestaţii ale opoziţiei ruse în ţară.

„Nu putem să tăcem”

Nadejda și-a cusut gura și a ieșit de una singură la protest.

„Nu putem să tăcem”, era unul dintre sloganurile înscrise pe pancarta sa. Femeia a fost apoi dusă la un comisariat de poliţie Imagini cu acțiunea activistei au fost publicate de canalul Nexta, pe Twitter. „Nadejda Saifutdinova a fost reținută în Ekaterinburg, când stătea pe stradă cu un afiș împotriva războiului. Ea și-a cusut și gura – în semn de protest față de războiul din Ucraina”, a scris Nexta, în dreptul imaginilor.

„Poliția a chemat o echipă de psihiatri”

Femeia a fost arestată și dusă la secția de poliție municipală. A fost chemată o ambulanță pentru a îndepărta firele și a examina rănile. Citându-l pe avocatul activist, Fyodor Akermyshev, site-ul OVD-Info dedicat persecuției politice în Rusia relatează că Saifutdinova de la secția de poliție a fost dusă la un spital de psihiatrie, apoi pentru examinare și apoi eliberată.

„Poliția m-a tratat fără violență, dar a chemat o echipă de psihiatri care au folosit forța brută asupra mea”.

”Mi-a fost frică să nu-mi cos buzele, dar ceea ce se întâmplă în țară este și mai groaznic pentru mine” – a spus ea într-un interviu.

 

 

citește și...