”Nu atingeţi cetăţenii străini”. Un oficial chinez a avertizat populația să evite contactul cu cetăţenii străini pentru a preveni infectarea cu variola maimuţei

19.09.2022, 14:41

Un înalt oficial chinez din domeniul sănătății a avertizat populația să nu atingă străinii, la o zi după ce China a confirmat primul caz de variolă a maimuțelor. ”Este recomandat să nu aveţi contact direct, piele pe piele, cu străinii”, a scris Wu Zunyou, epidemiolog principal la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China,

Wu Zunyou, epidemiolog-șef la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a scris sâmbătă pe platforma chineză Weibo, asemănătoare Twitter, că restricțiile Covid-19 și controalele stricte la frontieră au împiedicat până acum răspândirea variola maimuței – până când un caz “a scăpat printre degete”.

Cazul respectiv a fost detectat în municipiul Chongqing din sud-vestul țării. Un “sosit internațional” se afla în carantină obligatorie Covid-19 atunci când a fost descoperită infecția, potrivit autorităților locale – acestea nu au precizat însă dacă persoana în cauză era cetățean străin sau chinez, transmite CNN.

”Este recomandat să nu aveţi contact direct, piele pe piele, cu străinii”

”Pentru a preveni o posibilă infectare cu variola maimuţei, precum şi ca parte din stilul nostru sănătos de viaţă este recomandat să nu aveţi contact direct, piele pe piele, cu străinii”, a scris Wu Zunyou, epidemiolog principal la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China, pe pagina sa oficială de Weibo sâmbătă.

Wu a îndemnat oamenii să evită un astfel de contact cu cei care au fost în străinătate în ultimele trei săptămâni, precum şi cu toţi ”străinii”, îndemnând la o atitudine vigilentă.

Postarea lui Wu, extrem de criticată

Cazurile de variolă a maimuțelor, care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni asemănătoare unor bășici, au început să apară în întreaga lume în luna mai. Statele Unite au raportat 23.500 de cazuri până în prezent în acest an, potrivit Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor.

Recomandarea a stârnit controverse pe Weibo, unii lăudând sfatul său ca fiind rezonabil, iar alții exprimându-și ușurarea că nu cunosc mulți străini.

Alții au criticat postarea lui Wu ca fiind discriminatorie și dăunătoare, mai mulți făcând o paralelă cu valul de xenofobie și violență cu care s-au confruntat asiaticii din străinătate la începutul pandemiei Covid-19.

China continentală are unele dintre cele mai stricte reguli Covid rămase din lume

China continentală are unele dintre cele mai stricte reguli Covid rămase din lume, inclusiv restricții la graniță, carantine obligatorii, cerințe de distanțare socială și închideri instantanee care au lăsat locuitorii prinși în mod neașteptat în clădiri de birouri sau centre comerciale la orice indiciu de infecție în interior.

La apogeul epidemiei din această primăvară din țară, orașele mari au fost închise cu puțin timp înainte și cu informații adesea confuze din partea autorităților.

Shanghai, de exemplu, a fost închis la doar câteva zile după ce oficialii au insistat că nu existau planuri pentru o astfel de măsură, lăsându-i pe mulți dintre locuitorii săi în imposibilitatea de a avea acces la alimente, asistență medicală sau alte bunuri de bază.

Circa 90 de ţări unde variola maimuţei nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat-o urgenţă de sănătate globală. S-au înregistrat peste 60.000 de cazuri confirmate, iar câteva ţări unde virusul nu este endemic au raportat primele decese asociate.

citește și...