Variola maimuței. Doi bărbați internați în spital povestesc calvarul prin care au trecut. “Nu am avut niciodată astfel de dureri”

06.07.2022, 17:53

Variola maimuțelor, al cărei număr de cazuri s-a triplat în două săptămâni în Europa, îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății, care cere “acțiuni urgente”. Simptome, căi de îngrijire, recuperare, prevenire. Doi tineri francezi care au contractat virusul la sfârșitul lunii iunie își povestesc calvarul pentru BFMTV.com.

“La spital, când mi-au spus că s-ar putea să fi contractat variola maimuței, nu mi-a venit deloc să cred.” Până miercurea trecută, Nicolas Prata credea că are doar o angină pectorală severă.

Înainte de a fi diagnosticat, tânărul de 24 de ani din Lyon abia dacă știa ce este variola maimuțelor, transmite  BFMTV,

“Nu m-a îngrijorat deloc”

“Auzisem vag despre asta la televizor, dar vorbeam despre câte un caz pe ici, pe colo, nu m-a îngrijorat deloc”, mărturisește el pentru BFMTV.com.

Cu toate acestea, o recrudescență neobișnuită a cazurilor de variolă a maimuțelor a fost detectată începând din luna mai în afara țărilor din Africa Centrală și de Vest, unde circulă de obicei virusul. Peste 3.000 de cazuri au fost astfel identificate în Europa și pe continentul american, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut “măsuri urgente” în fața triplării numărului de cazuri în Europa. În Franța, 498 de persoane au fost infectate la 30 iunie, potrivit Ministerului Sănătății Publice din Franța.

“Nu există tratament, așa mi s-a spus”

Deși suferea de dureri puternice în gât și febră, nici medicii, nici Nicolas Prata nu au făcut imediat legătura cu variola maimuței. La început, medicul său îl pune pe antibiotice, crezând că este vorba de o simplă angină pectorală.

“La început nu m-a îngrijorat prea mult, pentru că este ceva ce dezvolt destul de des din cauza aerului condiționat”, explică el.

Dar două zile mai târziu, tânăra asistentă începe să își pună întrebări, văzând că starea lui nu se îmbunătățește deloc, dimpotrivă. “Nu avusesem niciodată o asemenea durere în gât”. Câteva ore mai târziu, îi apar coșuri pe tot corpul și pe față. “Arătau ca niște mici înțepături de țânțar, dar, sincer, dacă nu aș fi fost întrebată, nu le-aș fi observat în niciun moment. A trebuit să mă uit la corpul meu cu o lupă”.

“Când am fost testată pozitiv, am fost oarecum ușurată că simptomele mele au fost luate în serios, dar și foarte îngrijorată, deoarece nu știm deloc despre această variolă și simptomele mele erau foarte puternice” , explică asistenta.

“Trebuie doar să aștept să treacă”, răsuflă el, “întrucât nu există tratament, așa cum mi s-a spus”.

Au trecut cinci zile de când tânărul este internat la Lyon, sub morfină. La aproximativ zece zile de la debutul simptomelor, starea sa a început să se amelioreze încet, deși durerile în gât persistau. El explică faptul că el crede că a contractat virusul în gură după un contact strâns cu un prieten în seara Fête de la Musique, dar “nu este clar”.

“Nu mai puteam să dorm sau să mănânc”

Dureri de corp, febră, oboseală. Când au apărut primele simptome ale variolei maimuțelor, pe 21 iunie, Corentin Hennebert a crezut mai întâi că a luat Covid, dar testul s-a dovedit a fi negativ.

“Dar nu a durat mult”, a declarat Corentin Hennebert, un parizian în vârstă de 27 de ani, pentru BFMTV.com.

“Apoi am avut leziuni extrem de dureroase și foarte foarte restrictive care au apărut pe mucoase”, la nivelul organelor genitale. “Apoi, în cele din urmă, fel de fel de coșuri pe corp și pe față: cruste care nu se vindecă, practic”.

“La început am crezut că o să treacă”, explică tânărul, autor și regizor la teatru. Dar simptomele, despre care spune că seamănă cu hemoroizii, erau “foarte dureroase și nu se ameliorau”.

citește și...