Noile focare de Covid din China pun milioane de oameni sub izolare. “Epidemia mi-a distrus tinerețea. Sunt pe cale să înnebunesc”

06.07.2022, 15:00
Noile focare de Covid din China pun milioane de oameni sub izolare. Epidemia mi-a distrus tinerețea. Sunt pe cale să înnebunesc

Autoritățile sanitare chineze au raportat peste 300 de cazuri de infectare cu Covid, cu grupuri de infecții în orașul istoric Xi’an din nordul țării, precum și în Shanghai. “Sunt atât de nervos, epidemia mi-a distrus tinerețea. Sunt pe cale să înnebunesc”, a postat un alt utilizator Weibo din Shanghai.

Zeci de milioane de persoane au fost închise miercuri în China, în timp ce întreprinderile dintr-un important oraș turistic au fost forțate să își închidă porțile, iar noi cazuri de îmbolnăvire au stârnit temeri legate de revenirea la restricții generale.

Autoritățile sanitare au raportat peste 300 de infecții miercuri, cu grupuri găsite în orașul istoric Xi’an din nordul țării – unde se află Armata de teracotă – precum și în cel mai mare oraș al țării, Shanghai, potrivit The Guardian.

Unii locuitori din Shanghai se tem de revenirea la restricţii

Noile cazuri și reacția oficială la acestea au adâncit temerile potrivit cărora China ar putea reveni la tipul de restricții stricte de la începutul acestui an, când politica dură a Beijingului, de tip “zero-covidă”, a blocat zeci de milioane de persoane timp de săptămâni întregi.

În Shanghai, unii locuitori au raportat marți pe rețelele de socializare că au primit rații de alimente de la guvern – o revenire la lunga lună de izolare din primăvară.

Marele oraş Xi’an (nord) impune din nou „măsuri de control”

“Sunt atât de nervos, epidemia mi-a distrus tinerețea. Sunt pe cale să înnebunesc”, a postat un alt utilizator Weibo din Shanghai.

Oficialii au lansat o nouă rundă de testare în masă în peste jumătate din districtele orașului, după o revenire a cazurilor din weekend, închizând miercuri toate barurile de karaoke după ce unele infecții au fost legate de șase astfel de localuri.

Iar Xi’an – un oraș istoric de 13 milioane de locuitori care a suportat un lockdown de o lună la sfârșitul anului trecut – a fost plasat din nou sub “măsuri temporare de control” după ce, începând de sâmbătă, au fost descoperite 29 de infecții, majoritatea în rândul lucrătorilor care se ocupă cu reciclarea deșeurilor.

Locurile de divertisment public, inclusiv pub-urile, internet cafe-urile și barurile de karaoke, își vor închide ușile începând de miercuri la miezul nopții, a anunțat guvernul orașului într-un comunicat.

Mass-media de stat a arătat imagini cu locuitorii din Xi’an care stăteau la coadă pentru teste după miezul nopții de marți, subliniind în același timp că orașul nu a fost închis.

Oficialii au pus focarul din oraș pe seama variantei Omicron, care este mai transmisibilă și mai evazivă din punct de vedere imunitar.

Noile focare de infecție reprezintă o nouă provocare pentru președintele Xi Jinping, care săptămâna trecută și-a reafirmat angajamentul de a avea  o politică Covid zero, în ciuda costurilor economice tot mai mari.

Banca japoneză Nomura a estimat că cel puțin 114,8 milioane de persoane se află sub izolare totală sau parțială la nivel național începând de luni, un salt puternic față de 66,7 milioane de persoane săptămâna trecută.

 

citește și...