Coreea de Nord se confruntă cu focarul unei boli intestinale necunoscute pe fondul luptei cu COVID-19

16.06.2022, 17:11

Coreea de Nord a raportat un focar al unei boli gastrointestinale neidentificate în sud-vestul țării, în timp ce continuă să se lupte cu un val de COVID-19 care a tensionat și mai mult sistemul de sănătate deja afectat. Experții sud-coreeni spun că bolile transmise prin apă, cum ar fi tifoida, erau deja răspândite în Coreea de Nord.

Agenția Centrală de Știri din Coreea (KCNA) a declarat că un număr nespecificat de persoane suferă de o „epidemie enterică acută”. Nu a identificat boala, dar „enteric” se referă la tractul gastrointestinal.

Într-o fotografie, liderul Kim Jong Un a fost arătat trimițând medicamente în orașul-port Haeju din provincia Hwanghae de Sud pentru a ajuta la combaterea focarului.

Seul suspectează ca este holeră sau tifoidă

„(Kim) a subliniat necesitatea de a limita epidemia cât mai devreme posibil, luând o măsură bine unită de a pune în carantină cazurile suspecte pentru a reduce în mod complet răspândirea acesteia, confirmând cazurile prin examinări epidemiologice și teste științifice”, a spus KCNA.

Un oficial al ministerului de unificare din Coreea de Sud, care se ocupă de afacerile inter-coreene, a declarat că Seul monitorizează focarul, suspectat a fi holeră sau tifoidă.

Tifoida era deja răspândită în Coreea de Nord

Cel mai recent focar vine în timp ce Nordul continuă să lupte cu COVID-19.

Phenianul a declarat stare de urgență din cauza virusului, după ce cazurile zilnice confirmate în populația sa cea mai mare parte nevaccinată au crescut la aproape 393.000. Joi, numărul cazurilor de „febră” a fost puțin peste 26.000, potrivit agenției de presă Yonhap din Coreea de Sud.

Experții sud-coreeni spun că bolile transmise prin apă, cum ar fi tifoida, erau deja răspândite în Coreea de Nord, dar cel mai recent focar avea loc într-un moment în care sistemul de sănătate dărăpănat al țării era deja infectat cu COVID-19.

„Bolile intestinale precum tifoida și shigeloza nu sunt deosebit de noi în Coreea de Nord, dar ceea ce este îngrijorător este că apar într-un moment în care țara se luptă deja cu COVID-19”, a spus profesorul Shin Young-jeon de la Colegiul de Medicină al Universității Hanyang în Seul.

Provincia Hwanghae de Sud este principala regiune agricolă a Coreei de Nord, ceea ce ridică îngrijorarea cu privire la posibilul efect asupra aprovizionării cu alimente într-o țară în care mulți oameni suferă deja de foame.

În 2021, Organizația pentru Alimentație și Agricultura și Programul Alimentar Mondial au dezvăluit că 10,9 milioane de nord-coreeni (42,4 la sută din populație) sufereau de nesiguranță alimentară și aveau nevoie urgentă de asistență.

Phenianul și-a caracterizat cazurile de COVID-19 drept „pacienți cu febră”, aparent din cauza lipsei truselor de testare. Organizația Mondială a Sănătății a pus la îndoială afirmația Nordului potrivit căruia focarul se diminuează, avertizând că respectivele cazuri sunt subraportate și situația s-ar putea înrăutăți.

Peste 4,5 milioane de cazuri au fost raportate de la sfârșitul lunii aprilie, iar numărul oficial de decese este de 73.

citește și...