”Cantitatea de deşeuri medicale din China, fără precedent în istoria omenirii”. Sute de milioane de persoane trebuie să fie testate zilnic

21.06.2022, 13:00

Agenţii în combinezoane colectează sute de milioane de instrumente de unică folosinţă folosite la testarea PCR la scară largă, operaţiunea care generează o cantitate imensă de deşeuri medicale. China este ultima economie majoră care doreşte cu orice preţ să prevină orice infecţie, oficial pentru a evita să supraaglomereze spitalele în faţa ratei scăzute de vaccinare a adulţilor.

Testarea aproape zilnică este cea mai des folosită armă într-un arsenal de antivirus, care include lockdown-uri  rapide și carantine forțate atunci când sunt detectate doar câteva cazuri.

De la Beijing la Shanghai, de la Shenzhen la Tianjin, orașele găzduiesc acum un arhipelag de chioșcuri temporare de testare, în timp ce autoritățile ordonă ca sute de milioane de oameni să fie testați la fiecare două sau trei zile, potrivit Bloomberg.

Politica zero COVID creează deșeuri periculoase

Testele în masă par să persiste, deoarece autoritățile chineze insistă că politica zero COVID a permis celei mai populate națiuni din lume să evite o catastrofă de sănătate publică.

Dar experții spun că abordarea – o sursă de legitimitate politică pentru Partidul Comunist de guvernământ – creează o mare de deșeuri periculoase și o povară economică crescândă pentru guvernele locale, care trebuie să investească zeci de miliarde de dolari în finanțarea sistemului.

”Cantitatea uriașă de deșeuri medicale este fără precedent în istoria umanității”

„Cantitatea uriașă de deșeuri medicale care este generată în mod obișnuit (este) la o scară care este practic nevăzută în istoria umanității”, a spus Yifei Li, expert în studii de mediu la Universitatea New York din Shanghai.

„Problemele devin deja astronomice și vor continua să devină și mai mari”, a spus el pentru AFP.

Beijingul s-a poziționat ca un lider de mediu, luând măsuri represive împotriva poluării aerului și apei, stabilind în același timp obiectivul de a-și face economia neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060, o țintă susțin experții că este nesustenabilă, având în vedere traiectoria actuală a investițiilor în cărbune.

Fiecare caz pozitiv – de obicei câteva zeci pe zi la nivel național – dezvăluie o serie de truse de testare, măști de față și echipamente de protecție personală uzate.

Dacă nu sunt eliminate în mod corespunzător, deșeurile biomedicale pot contamina solul și căile navigabile, punând în pericol mediul și sănătatea umană.

Orașele și provinciile, care găzduiesc un total de aproximativ 600 de milioane de oameni, au anunțat o formă de testare de rutină în ultimele săptămâni, potrivit unei analize Agence France-Presse a notificărilor guvernamentale și a rapoartelor din presa chineză.

Diferitele regiuni au impus diferite restricții, iar unele zone au suspendat politica odată cu scăderea cazurilor.

Shanghai a produs 68.500 de tone de deșeuri medicale

Datele la nivel național privind amprenta deșeurilor nu au fost dezvăluite. Însă oficialii din Shanghai au declarat că luna trecută orașul a produs 68.500 de tone de deșeuri medicale în timpul recentei lockdown cauzate de COVID, cu o producție zilnică de până la șase ori mai mare decât în ​​mod normal.

Conform reglementărilor chineze, autoritățile locale sunt însărcinate cu separarea, dezinfectarea, transportul și depozitarea deșeurilor COVID înainte de a le elimina în cele din urmă – de obicei prin incinerare.

Dar sistemele de eliminare din zonele rurale mai sărace ale țării au fost mult timp suprasolicitate.

Creșterea deșeurilor poate determina unele guverne locale să le prelucreze necorespunzător sau pur și simplu să „le arunce pe pământ” în gropile temporare de gunoi, a declarat Benjamin Steuer de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong.

 

citește și...