Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Epidemia este controlabilă în acest moment”
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că epdemia de coronavirus este controlabilă în România.
Nelu Tătaru a declarat, la DIGI24, că România este pe pantă descendentă în ceea ce privește numărul cazurilor de infectare cu coronavirus.
„Am avut o alternanţă a numărului de cazuri, dar tot timpul am rămas sub 200 de cazuri la Terapie Intensivă, suntem pe panta descendentă. După 1 iunie ne pregătim pentru o a doua etapă destul de bogată în măsuri de relaxare.
Rămâne ca împreună cu INSP, Centrul Naţional de Control al Bolilor să evaluăm fiecare zi a acestor relaxări având şi norme de aplicare şi unele restricţii pe care le putem reimpune, în măsura în care vom vedea că măsura este nefavorabilă.
Până acum nu avem un motiv real să ne gândim la aceste restricţii.
În măsura în care vom respecta regulile de igienă, de distanţare socială în locurile publice, putem spune că mergem spre a treia etapă de relaxare după 15 iunie”, a spus ministrul Sănătății.
”Am trecut de vârf”
„Epidemia este controlabilă în acest moment, dar controlabilă printr-o colaborare a noastră cu populaţia. Am trecut de vârf, suntem pe panta descendentă. Ca număr total de cazuri infectate, aflate în analiza noastră cred că o să ne apropiem de 20.000, dar având o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta.
În acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele peste 18.000”, a mai spus Nelu Tătaru.
Studiu pentru a vedea cât din populația țării s-a imunizat
Ministrul Sănătății a afirmat că în vară se va face un studiu pentru a se stabili în ce măsură a trecut populația țării prin experiența infectării cu coronavirus.
“Am anunţat că în această vară vom avea un studiu de seroprevalenţă. Acest studiu se va desfăşura în lunile iunie-iulie şi cred că şi august, în care la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fiecărui judeţ din această regiune, pe nouă grupe de vârstă, în care vom vedea exact cam cât din populaţia României, cât din populaţia judeţului, din grupa de vârstă s-a imunizat, iar în funcţie de acest rezultat putem previziona pe viitor şi o reapariţie a unui episod şi amploarea acestuia”, a explicat acesta, potrivit Antena3.
Cum se va face studiul
Ministrul Sănătății a precizat și cum se va desfășura studiul.
“În fiecare judeţ vor fi selectate trei laboratoare, la aceste laboratoare se vor prezenta pacienţi pentru seturi de analiză pentru diverse patologii. Noi vom solicita acordul acestor pacienţi să folosim serul rezidual în care vom căuta anticorpi. Sunt nişte teste imunologice (…). Aceste seruri reziduale vor fi la INSP, care va face acest studiu şi ne va da şi rezultatul. Se recoltează sânge pentru analizele la care s-au prezentat, noi serul rezidual de la această recoltare de sânge îl vom folosi”, a spus Nelu Tătaru.