Nelu Tătaru: ”Există riscul ca numărul cazurilor să crească”

06.07.2020, 08:59
Nelu Tătaru: ”Există riscul ca numărul cazurilor să crească”
Nelu Tătaru: ”Există riscul ca numărul cazurilor să crească”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se arată în continuare îngrijorat de numărul mare de infectări cu coronavirus și nu exclude ca acesta să fie și mai mare.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut noi declarații în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus în țara noastră.

„Este un număr crescut de cazuri, este un număr crescut și la sfârșitul acestor trei săptămâni de când avem o creștere, luăm ca repere numărul de decese, numărul de cazuri de la terapie intensivă care rămân peste 200. În plus, avem și decizia Curții Constituționale care contestă internarea, contestă carantina, contestă izolarea la domiciliu.

În acest context, sunt pacienți care solicită externarea, ei sunt avertizați de către medicul curant, după examenul de aparate și sisteme efectuat de starea în care se află, indicațiile terapeutice, ce ar fi trebuit urmat, se fac recomandări la externare și sunt puși în contextul în gardă vizavi de o anchetă epidemiologică care îi poate implica în depistarea sau infectarea unor terțe persoane că sunt sub incidența articolului 352 din codul penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor transmisibile.

În acest context, rămân cu aceleași recomandări – cei care au primit recomandarea de izolare la domiciliu să respecte această izolare, iar familia și cei care sunt apropiați, în anturajul fiecărui pacient externat, pozitiv, să aibă grijă referitor la precauții și recomandări”, a declarat acesta la Digi24.

Nelu Tătaru susține că există riscul ca numărul de cazuri să crească.

”Există riscul ca numărul cazurilor să crească, noi gestionăm o creștere a numărului de cazuri pe trei perioade de relaxare, pe weekenduri prelungite, pe sărbători și mergând pe o eventuală a patra perioadă de măsuri de relaxare, dar, în acest context, trebuie să evaluăm foarte bine creșterea numărului de cazuri, iar în context legislativ, în aceste două zile, noi am pregătit un proiect de lege, tocmai pentru a pune în conformitate un act legislativ cu recomandările CCR”, a mai spus ministrul Sănătății.

Raed Arafat: ”Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-a arătat îngrijorat de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Acesta a insistat din nou asupra respectării măsuilor de protcție.

„La un moment este posibil să trebuiască să suplimentăm locurile la terapie intensivă. Semnalele de alarmă sunt. Insistăm la oameni să respecte regulile de protecție. Mască, dezinfecție, spălare pe mâini. Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut.

Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă. Avem și alte probleme. Nu putem să detașăm medicii așa de ușor. Nu pot să zic dacă vom ajunge din nou la starea de urgență. Încercăm să nu ajungem în situația de a alege dintre doi pacienți pe cine să punem la ventilator”, a declarat Raed Arafat, citat de Antena3.

citește și...