Nea Mărin, despre cum a început să danseze. ”A tăiat o conservă cu o foarfecă şi sunau alea”

28.02.2021, 11:43
Nea Mărin, despre cum a început să danseze. ”A tăiat o conservă cu o foarfecă şi sunau alea”
Nea Mărin, despre cum a început să danseze. ”A tăiat o conservă cu o foarfecă şi sunau alea”

Binecunoscutul coregraf de dansuri tradiționale Nea Mărin a povestit cum a început să danseze încă din copilărie.

Nea Mărin dansează de la vârsta de șapte ani. Primii paşi de dans i-a învăţat la vârsta de cinci ani. “În clasa întâi am început, dar pe la 5 ani am văzut căluşarii cum probau căluşul, nu îl învăţau. Aşa se spunea. ei se adunau cu o săptămână înainte de Rusalii undeva, la marginea satului. Văzându-i pe ăia, am început şi noi, cei mici, să dăm din picioare. Am venit acasă şi, fie iertat bunicul meu, m-a văzut cum dansam din picioare. Bă, de unde ai învăţat? Păi de la căluşari de acolo. Dar nu am şi ei pinteni din ăia la picioare. A tăiat o conservă cu o foarfecă şi sunau alea. Îmi era tare drag. De abia am aşteptat să ajung la şcoală. În clasa întâi, în primele zile de şcoală, profesorul de sport care mi-e era şi vecin a simţit nevoia să facă şi o trupă de copii. Şi Croitoru, omul acesta, a gândit pe termen lung. Trebuie să îi ducem la Căminul Cultural”, a povestit Nea Mărin pentru as.ro.

Nea Mărin și-a amintit și de primele lecții de dans . “A adus vătaful în clasă să ne arate şi a început ăla să joace. Eu, pac după el, ştiam figura! Ce nu ştiam Oprişane, nu ştiam comanda! Nimic nu se juca când eram copil decât numai la comandă. E o figură…două în spate pic-o trei. Ca să faci figura aia trebuia să ştii: “Foicică de ardei, două-n spate pic-o-n trei”. Şi zicea vătaful: acum dei” Şi începea figura. Şi mai ziceai: foicică boabe coapte, patru-n spate şi şchiopată. Dacă tu ştiai că sunt patru paşi în spate şi o şchiopată, jucai. Dacă nu, nu. Şi uite aşa am început la 7 ani. De la aruncatul mingei de oină, baschet, de toate am învăţat. Mai puţin cu fotbalul. Nu ne dădea voie să jucăm fotbal să nu ne rupem picioarele. Şi uite aşa eu am început să dansez din clasa 1″, a mai spus acesta.

Nea Mărin a avut un an plin de încercări

Nea Mărin a fost invitat la emisiunea ”Star Matinal”, de la Antena Stars, unde a mărtrisit că anul 2020a fost unul dificil pentru el din cauza problemelor de sănătate. Coregraful a fost infectat cu coronavirus și a avut probleme la o mână.

„Poate că Dumnezeu așa a vrut să se întâmple pentru mine. Trebuia să le primesc pe astea, ca să vin cu picioarele pe pământ. Vestea am primit-o la 1 noaptea de la un coleg. M-am speriat. Mi-a zis că are COVID. În momentul ăla am spus „stop joc”, am venit ne-am testat, am avut și eu și soția, ne-am dus direct la spital, ne-am internat, o săptămână acolo… M-am speriat rău de tot că nu știam ce să fac. Să vin acasă… ni s-a zis că nu avem ce căuta la copii, la nepoți, unde mă duc? Am vrut prima dată să-mi găsesc o pensiune pe la mare, să mă izolez pe acolo, dar zic „nu, mă duc la București”. Și mi-am găsit la urmă la niște prieteni pe la Predeal și am stat acolo 10 zile după ce am ieșit din spital că îmi era frică să vin acasă”, a spus nea Mărin, citat de spynews.ro.

Nea Mărin a explicat și cum și-a rupt mâna: ”Am fost la niște prieteni și aveau niște muncitori acolo să pună niște grinzi. Am luat un ciocan să le arăt ălora cum se pune grinda aia. Când am pus piciorul, era o pivniță, s-a rupt scândura aia, am căzut și mi-am rupt mâna. De la 1 noiembrie tot recuperare și plec la filmări și încă nu sunt eu 100%”.

 

citește și...