NASA surprinde întunericul din Ucraina după atacurile rusești

28.11.2022, 14:01

Imaginile din satelit arată că țara invadată a intrat într-o pană generală de curent care a lăsat aproximativ 12 milioane de oameni fără electricitate. O imagine face cât o mie de cuvinte, iar cele surprinse de NASA în Ucraina valorează cât o mie de pene de curent. Atacurile cu rachete ale Rusiei în Ucraina din ultimele săptămâni au dus la pene de curent în întreaga țară și la consecințele acestora. De exemplu, ultima lovitură aeriană a lăsat 12 milioane de oameni fără electricitate, iar a doua zi, 50 % din cererea de electricitate din întreaga țară nu a putut fi satisfăcută.

NASA a surprins-o în întregime, iar imaginile publicate arată două realități. În primul, în afara siluetei Ucrainei, Europa își aprinde luminile la asfințit. În cea de-a doua, în interiorul granițelor țării prezidate de Volodimir Zelenski, domnește întunericul. Polonia, Belarus, Moldova, România, Slovacia, Ungaria și Rusia, toate limitrofe Ucrainei, sunt complet iluminate în imagini. În schimb, țara invadată arată ca fundul unui puț.

În ciuda acestui fapt, țara a reușit să restabilească o parte din alimentarea cu energie electrică. “De miercuri și până astăzi (ieri, vineri 25) am reușit să reducem la jumătate numărul persoanelor cărora le este întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru a stabiliza sistemul”, a declarat Zelenski, potrivit skynews.com.

Mai mult de șase milioane de oameni rămân în continuare fără electricitate

Cu toate acestea, mai mult de șase milioane de clienți rămân în continuare fără electricitate, majoritatea în capitala ucraineană, precum și în regiunile Kiev, Odesa, Lviv, Vinnytsia și Dnipropetrovsk. Compania energetică de stat Ukrenergo a explicat sâmbătă că lucrează în continuare la restabilirea capacităților energetice ale țării și că a pornit deja ultima dintre cele trei centrale nucleare care au fost închise miercuri.

Astfel, “producătorii de energie electrică acoperă acum aproximativ 75% din necesarul de consum”, potrivit companiei. De asemenea, guvernul ucrainean a anunțat sâmbătă că a reușit să restabilească alimentarea cu energie electrică a orașului Kherson, care a revenit în mâinile ucrainenilor la 11 noiembrie, după opt luni de ocupație rusă.

Fisuri în guvernul ucrainean: Zelenski îl critică pe primarul Kievului

Întunericul ucrainean a provocat unele ciocniri între personalitățile publice din țară. Pe de o parte, cu aproape trei milioane de cetățeni în spate, Vitali Klichko, primarul Kievului și fost boxer. Pe de altă parte, cu aproape 44 de milioane, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Zelenski l-a confruntat public pe Klichko și a spus că primarul Kievului nu face suficient pentru a combate pana de curent și frigul. “Sunt multe plângeri la Kiev. În această seară, 600.000 de persoane nu au avut curent electric. Mulți au fost deconectați timp de 20 și 30 de ore. Mă aștept la o muncă de calitate din partea primarului”, a spus Zelenski.

Klitchko a răspuns indirect pe canalul său de Telegram cu un videoclip în care explică soluțiile avute în vedere în capitala ucraineană: “Anul acesta, au fost instalate surse de căldură în peste 90% din locuințele din capitală”. El recunoaște însă că 25% dintre locuitori sunt încă fără electricitate.

citește și...