“Cele mai întunecate zile ale războiului”. OMS avertizează cu privire la o “amenințare mortală” în Ucraina

23.11.2022, 15:48

Frigul ar putea marca următoarele câteva luni de conflict. Agenția internațională a avertizat, de asemenea, că sistemul de sănătate ucrainean se va confrunta cu “cele mai întunecate zile ale războiului de până acum”. OMS avertizează cu privire la o “amenințare mortală” în Ucraina

Iarna rece ucraineană va fi una dintre principalele provocări cu care se vor confrunta nu numai forțele armate ale țării, care încearcă să recucerească teritoriile ocupate și anexate de Rusia, ci și milioanele de oameni care vor fi expuși la deteriorarea critică a infrastructurii energetice a țării.

“Această iarnă reprezintă o amenințare mortală pentru milioane de oameni din Ucraina. Sistemul de sănătate din Ucraina se va confrunta cu cele mai întunecate zile ale războiului de până acum. Maternitățile au nevoie de incubatoare, băncile de sânge au nevoie de frigidere, paturile de terapie intensivă au nevoie de ventilatoare, iar toate acestea au nevoie de energie electrică”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Hans Kluge.

“Frigul poate ucide”

Kluge a descris situația ca fiind “o chestiune de supraviețuire” într-o situație care reflectă “criza energetică devastatoare”. De asemenea, el a descris iarna ca fiind “un test extraordinar” pentru asistența medicală ucraineană și pentru infrastructura țării. “Frigul poate ucide”, a spus Kluge. OMS a estimat că peste două milioane de persoane și-ar putea părăsi locuințele în căutarea unei “mai mari siguranțe și călduri”.

În prezent, războiul se concentrează în principal pe râul Nipru, pe care trupele rusești au fost nevoite să îl traverseze după ce Ucraina a recucerit Khersonul în urmă cu două săptămâni. Ucraina și-a propus să recupereze peninsula Crimeea, care a fost anexată și controlată de Rusia din 2014. “Lucrările de fortificare se desfășoară sub controlul meu pe teritoriul Crimeei pentru a asigura securitatea locuitorilor din Crimeea”, a confirmat în urmă cu câteva zile guvernatorul peninsulei, Serghei Aksionov.

Rapoartele privind dezertările din partea rusă s-au înmulțit

În plus, rapoartele privind dezertările din partea rusă s-au înmulțit pe măsură ce au trecut zilele, în special pe frontul de nord, unde vremea rece este cea mai rea. Unii recruți s-au predat soldaților ucraineni fără să lupte, în timp ce alții au fost arestați de proprii camarazi în timp ce își părăseau pozițiile. Soldații regimentului 359 au fost abandonați pe malul stâng al râului Dnipro.

Ucraina condiționează negocierile de pace

Având în vedere ultima retragere rusă din Kherson, Ucraina a pus pe masă condițiile în care ar fi de acord să deschidă negocieri cu Rusia. Potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, trupele rusești ar trebui să se retragă complet din Ucraina pentru ca discuțiile să aibă loc. Deocamdată, Moscova nu a contactat Kievul pentru a începe negocierile.

citește și...