Motivul pentru care nu ar trebui să lăsați laptopul la încărcat tot timpul. Greșelile care distrug bateria

26.04.2022, 13:38
Motivul pentru care nu ar trebui să lăsați laptopul la încărcat tot timpul. Greșelile care distrug bateria

„Ar trebui să-mi las laptopul conectat să se încarce tot timpul?” este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le pune întotdeauna un nou proprietar de laptop. Astăzi aflăm de ce aceasta este sau nu o idee atât de bună.

Confruntarea cu durata de viață a bateriei și întreținerea este o realitate a lumii noastre obsedate de tehnologie. Toată lumea își dorește ceva care să țină pasul cu dispozitivul lor și majoritatea oamenilor sunt de acord că nu este corect ca o baterie să se uzeze mai devreme decât restul hardware-ului. Dacă te-ai mutat recent la lucrul de acasă, s-ar putea să fi observat că laptopul tău este lăsat în priză.

Răspunsul scurt și simplu la această întrebare este nu. Ar trebui să încercați să evitați să lăsați laptopul conectat și să se încarce tot timpul pentru a evita degradarea bateriei.

Motivul pentru care nu ar trebui să lăsați laptopul la încărcat  tot timpul

Majoritatea bateriilor de laptop în zilele noastre sunt fie baterii litiu-ion, fie baterii cu polimer de litiu. Deși numele pot suna diferit, sunt destul de asemănătoare în modul în care funcționează.

Înainte de a vorbi mai multe despre motivul pentru care nu ar trebui să lăsați laptopul conectat să se încarce tot timpul. Să vorbim despre câteva mituri și fapte comune ale bateriilor de laptop.

Mituri și fapte comune ale bateriilor de laptop

Ce înseamnă supraîncărcarea și descărcarea bateriei?

  • Supraîncărcare

Trebuie să fi avut un membru al familiei sau un prieten să vă sfătuiască cum să nu lăsați niciodată dispozitivele electronice conectate la încărcare tot timpul, deoarece acest lucru poate „supraîncărca” bateriile.

Ei bine, haideți să fim primii care vă spune că nu există nicio modalitate posibilă de a vă supraîncărca bateria laptopului. Lăsându-l conectat tot timpul, nu îl va încărca peste capacitatea nominală.

Când bateriile litiu-ion și bateriile cu polimer de litiu ajung la 100% încărcare, laptopul se va opri din încărcare și va rula direct de pe cablul de alimentare. Odată ce nivelul de încărcare al bateriei scade puțin, se va reîncărca din nou la 100%.

Acest proces se va repeta în mod constant până când scoateți laptopul de la încărcare. Deși doar pentru că bateria laptopului tău nu se va supraîncărca, tot nu înseamnă că ar trebui să-l lași în priză tot timpul.

  • Descărcare completă

Dacă lăsați laptopul să se descarce complet pentru o perioadă îndelungată de timp, atunci acesta poate cauza deteriorarea permanentă a bateriei și s-ar putea să nu mai poată menține încărcarea niciodată.

Pentru a pune definiția descărcării complete în termeni mai tehnici. Este atunci când bateria rămâne fără energie până la punctul în care procesul chimic din baterie nu poate fi complet inversat prin încărcare, făcând efectiv bateria laptopului tău inutilă.

Degradarea bateriei

Indiferent cât de mult ai încerca să ai grijă de baterie, orele suplimentare celulele din interiorul acesteia vor începe să se degradeze și vei începe să observi o diferență considerabilă în capacitatea bateriei laptopului.

Există trei lucruri principale care afectează durata de viață a bateriei unui laptop. Acestea includ.

  • Ciclul de încărcare
  • Descărcare și niveluri de tensiune
  • Temperaturi mari

Ciclul de încărcare/descărcare și niveluri de tensiune

Un ciclu de încărcare sau descărcare poate fi definit ca „procesul de încărcare a unei baterii reîncărcabile și de descărcare, după cum este necesar”.

Acest număr este de obicei folosit pentru a defini cât de mult va dura o baterie. Atunci când bateriile litiu-ion, cele mai comune baterii de laptop sunt încărcate la o capacitate de 100%, ele posedă 4,2 volți pe celulă cu o durată de viață estimată de 300-500 de cicluri de încărcare.

Așa că gândiți-vă la asta, când bateria este aproape complet încărcată, are mai multă tensiune pe celulă, dar pe măsură ce utilizați laptopul și procentul bateriei scade. Volți pe celulă vor scădea, de asemenea, treptat.

Mai jos este un grafic care detaliază câte cicluri de încărcare vă puteți aștepta să scoateți dintr-o baterie dacă o încărcați doar la un anumit procent.

 

Pentru fiecare 0,1 volți care scade sub maximul de 4,2 volți pe celulă suportat de litiu-ion, puteți aproape dubla ciclul de încărcare.

După cum puteți vedea din diagramă, dacă încărcați bateria doar la aproximativ 80%, bateria poate rezista la 600-1000 de cicluri de încărcare, comparativ cu doar 300-500 dacă o mențineți la 100% tot timpul. Acesta este motivul pentru care auziți adesea oameni spunându-vă să vă încărcați electronicele doar la 80% din capacitatea bateriei.

Deci, dacă ați lăsat laptopul conectat la încărcare tot timpul, s-ar reduce semnificativ numărul de cicluri de încărcare pe care bateria le poate suporta. Puteți începe să vedeți degradarea bateriei înainte ca laptopul să atingă chiar un an.

Vă recomandăm să îl încărcați doar la aproximativ 80% și apoi să îl folosiți pe baterie de atunci înainte. De asemenea, asigurați-vă că nu lăsați nivelul bateriei să scadă prea jos înainte de încărcare, deoarece acest lucru poate avea și efecte adverse.

Temperaturi mari

Un alt test efectuat de universitatea de baterii a afirmat că temperaturile ridicate pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra bateriei laptopurilor dumneavoastră. Orice temperatură mai mare de 30C vă va deteriora fără îndoială bateria.

Din testele efectuate de Battery University, dacă păstrați bateria încărcată la 100% la o temperatură de peste 40C timp de un an, capacitatea maximă a bateriei va scădea la doar 65%.

Când lăsați laptopul conectat tot timpul, acesta poate produce o cantitate destul de considerabilă de căldură. Aceste temperaturi ridicate nu sunt bune pentru interiorul bateriilor, după cum am văzut în mod clar.

Dacă intenționați să lăsați laptopul depozitat pentru o perioadă prelungită de timp, cel mai bine este să scoateți bateria din carcasă, dacă este posibil. Păstrați-l întotdeauna într-o zonă răcoroasă, unde temperaturile nu depășesc 30C.

Așadar, dacă aveți obiceiul de a lăsa laptopul în priză tot timpul, de a-l folosi afară într-o zi fierbinte însorită sau de a-l lăsa într-o mașină fierbinte, cel mai bine este să încetezi să faci asta.

Ce se întâmplă dacă am un laptop pentru jocuri

Dacă dețineți un laptop de gaming, atunci veți ști că, pentru a obține performanța maximă a mașinii dvs., va trebui să aveți cablul de alimentare conectat tot timpul.

Majoritatea bateriilor care sunt echipate cu laptop-uri de gaming pur și simplu nu pot furniza puterea necesară pentru a rula procesorul și GPU-ul la înclinare maximă.

Din păcate, nu există o soluție pentru asta, dacă poți să scoți bateria laptopului și să o rulezi direct pe adaptorul de alimentare, aceasta ar fi o opțiune bună. Deși, deoarece majoritatea laptopurilor de gaming moderne nu au baterii detașabile, acest lucru chiar nu poate funcționa pentru majoritatea dintre voi.

Cu toate acestea, deoarece cea mai mare parte a curentului va alimenta componentele interne, bateria dvs. se va încărca în cel mai bun caz. Deci ar trebui să fie în regulă pentru perioade scurte de timp.

Obțineți un raport de baterie

Dacă vrei să știi cum obiceiurile tale de încărcare au afectat durata de viață a bateriei laptopului tău, puteți executa o verificare a raportului de sănătate a bateriei în linia de comandă Windows. Nici măcar nu veți avea nevoie de un software extern.

Concluzie

Deci, după ce ați citit acest ghid, ar trebui să știți tot despre ce se întâmplă atunci când lăsați laptopul conectat la încărcare tot timpul și consecințele care pot veni odată cu acesta.

 

citește și...