Moscova spune că Vaticanul și-a cerut scuze pentru comentariile Papei despre minoritățile etnice rusești “crude”

15.12.2022, 19:15

“Capacitatea de a-și recunoaște greșelile este din ce în ce mai rară în comunicarea internațională contemporană”, a remarcat Maria Zakharova, Vaticanul și-a cerut scuze Rusiei pentru un comentariu al Papei Francisc, care a spus că trupele lor au fost cei mai “cruzi” luptători din Ucraina.

Rusia a declarat joi că a primit scuze din partea Vaticanului pentru comentariile Papei Francisc de luna trecută, potrivit cărora soldații ruși din unele grupuri etnice minoritare au fost cei mai “cruzi” luptători în conflictul din Ucraina.

În cadrul unui briefing la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Rusia consideră acum chestiunea închisă și speră într-un dialog constructiv între Rusia și Vatican, transmite Reuters.

Papa a vorbi despre ceceni

În cadrul unui briefing la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Rusia consideră acum chestiunea închisă și că speră într-un dialog constructiv între Rusia și Vatican.

Papa, în vârstă de 85 de ani, a făcut comentariile despre ceceni și buriați în timp ce vorbea într-un interviu acordat revistei iezuite America la 22 noiembrie.

“Vorbesc despre un popor care este martirizat”

El a spus: “Cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiție rusă, cum ar fi cecenii, buriații și așa mai departe. Vorbesc despre un popor care este martirizat. Dacă ai un popor martirizat, ai pe cineva care îl martirizează.”

Cecenii sunt originari din Cecenia, în sudul Rusiei, în timp ce buriații sunt un grup etnic din estul Siberiei.

Ramzan Kadîrov, liderul regiunii cecene, este pro-Kremlin și susține războiul Rusiei împotriva Ucrainei, se presupune că și-ar fi trimis chiar și fiii în luptă, a precizat CNN.

Zakharova s-a pronunțat în favoarea trupelor ruse pe canalul său de Telegram: “Suntem o singură familie cu buriații, cecenii și alți reprezentanți ai țării noastre multinaționale și multiconfesionale.

“Și împreună ne vom ruga cu siguranță pentru Sfântul Scaun, fiecare în felul său”.

Invazia a provocat tensiuni între liderul catolic și patriarhul Krill, care este șeful bisericii ortodoxe din Rusia, iar două întâlniri oficiale între ei au fost anulate de la izbucnirea războiului.

Joia trecută, Papa s-a chinuit să vorbească, fiind copleșit de emoție în timp ce se ruga pentru pacea din Ucraina.

Apărut în apropierea Treptelor Spaniole din centrul Romei în timpul vizitei anuale de Crăciun pentru a venera o statuie a Fecioarei Maria, Francisc s-a aplecat și s-a înecat, neputând să vorbească cu precizie când a ajuns la partea rugăciunii.

El a spus: “Mi-ar fi plăcut să vă aduc mulțumirile poporului ucrainean”.

Și vorbind la slujba de la începutul acestei săptămâni, el a avertizat că vor urma vremuri și mai întunecate pentru omenire.

În cadrul unei slujbe la Vatican, Papa a spus duminică că are o viziune sumbră pentru lume, cu “semnele unei distrugeri și pustiiri și mai mari”.

citește și...