„Mona Lisa” a fost implicată într-o tentativă de vandalism. Capodopera lui Leonardo da Vinci, mânjită de tort

31.05.2022, 20:15

„Mona Lisa” a fost subiectul unei tentative de vandalism duminică, când un vizitator al celebrului muzeu Luvru din Paris a mânjit cu glazură pe geamul de protecție a picturii din epoca Renașterii.
Bărbatul, care părea să poarte o perucă în videoclipurile cu incidentul distribuite pe rețelele de socializare, s-a apropiat de tablou într-un scaun cu rotile înainte de a arunca o bucată de tort în opera de artă, potrivit unui comunicat al Luvru. Videoclipurile din urmă îl arată pe jos, cu un scaun cu rotile în apropiere.

„Un vizitator a simulat o dizabilitate pentru a utiliza un scaun cu rotile pentru a aborda lucrarea, care a fost instalată într-o vitrină securizată. Luvru a aplicat procedurile sale obișnuite pentru persoanele cu mobilitate redusă, permițându-le să admire această operă de artă majoră”, declarație notă.

„În timp ce stătea lângă tablou, acest individ a aruncat un produs de patiserie pe care îl ascunsese în obiectele sale personale în vitrina de sticlă a Mona Lisei. Acest act nu a avut niciun efect asupra tabloului, care nu a fost deteriorat în niciun fel”, potrivit BBC.

Bărbatul a fost arestat și dus la o infirmerie de psihiatrie

Un purtător de cuvânt a clarificat că vizitatorii în scaune cu rotile au voie să se deplaseze în fața celorlalți vizitatori ai muzeului pentru a vedea mai bine lucrarea.

Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a fost arestat și dus la o infirmerie de psihiatrie din sediul poliției, potrivit Parchetului din Paris. O anchetă a fost deschisă de procuror pentru „tentativa de deteriorare a unui bun cultural”. Luvru a depus o plângere.

De ce a recurs bărbatul furios la un asemenea gest

Într-un videoclip publicat de un vizitator la muzeu pe Twitter, bărbatul este auzit spunând în franceză: „Gândiți-vă la Pământ. Gândiți-vă la Pământ, există oameni care distrug Pământul. Gândiți-vă la asta. Toți artiștii se gândesc la Pământ. De aceea am făcut asta. Gândiți-vă la planetă!”, a spus bărbatul, în timp ce era escortat de securitate.

Un alt videoclip al scenei arată un membru al personalului care curăța glazura de pe sticlă.

Capodopera lui Leonardo da Vinci, probabil cea mai faimoasă pictură din lume, atrage milioane de vizitatori în fiecare an care se aliniază pentru a poza cu mica opera de artă, care are puțin peste 2,5 m înălțime și sub 2 m lățime.
Portretul enigmatic nu este străin atât de vandalism, cât și de hoție. A fost furat în 1911 de un angajat al Luvru,  iar partea de jos a pânzei a suferit un atac cu acid în anii 1950, ceea ce a determinat muzeul să întărească măsurile de protecție în jurul lucrării — inclusiv sticla antiglonț. În 2009, o femeie a aruncat furioasă o ceașcă de ceramică în tablou, rupând ceașca, dar lăsând tabloul nevătămat.

 

citește și...