Klaus Iohannis, mesaj după inundațiile devastatoare din ultimele zile: ‘Este consecința schimbărilor climatice’

24.06.2020, 17:45
Klaus Iohannis, mesaj după inundațiile devastatoare din ultimele zile: 'Este consecința schimbărilor climatice'
Klaus Iohannis, mesaj după inundațiile devastatoare din ultimele zile: 'Este consecința schimbărilor climatice'

În ultime săptămâni, apele au făcut ravagii în România! Țara noastră se confruntă cu inundații devastatoare, iar luna iunie a fost desemnată cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani.

Meteorologii au emis până acum peste 60 de avertizări de vreme rea în mai bine de jumătate de țară. Din păcate, sute de gospodării au fost inundate și au rămas fără energie electrică.

Inundațiile fac prăpăd în România

În unele zone, apa a avut mai mult de jumătate de metru înălțime. Până acum, furtunile și vijeliile puternice au făcut prăpăd în 90 de localități din 19 județe din România. De asemenea, mai multe drumuri naționale sunt blocate în continuare din cauza inundațiilor.

Miercuri, 24 iunie, Klaus Iohannis a susținut un discurs în contextul inundațiilor grave care au afectat România. Președintele țării a ținut să precizeze că aceste fenomene severe din luna iunie sunt consecințele schimbărilor climatice.

Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis

‘Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, și o altă situație gravă, cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate.

Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice.

Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate.

Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona. Soluțiile există și ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră. Fac un apel către cetățeni: Rămâneți vigilenți, fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate!’, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

citește și...