„Misterul lui Marilyn Monroe: casetele neauzite”. ”Devii obsedat de ea”. Ce dezvăluie documentarul Netflix

10.05.2022, 18:56

Documentarul Netflix The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes” descoperă secrete vedetei de film. Cariera scurtă și strălucitoare a lui Marilyn Monroe a bântuit Hollywood-ul de mai bine de 50 de ani, viața și munca ei și moartea prematură fiind subiectul unor litigii și dezbateri nesfârșite. Un nou documentar Netflix, „The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapesv abordează aceste teme.

Regizat de Emma Cooper, „The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes” se concentrează nu direct pe Monroe însăși, ci pe scriitorul și jurnalistul Anthony Summers, autorul cărții „Goddess” (despre cine altcineva decât Monroe). „Goddess”, publicat în 1985, este o biografie necesară. Documentarul lui Cooper, la rândul său, realizează interviuri cu oameni care au cunoscut-o pe Marilyn (sau care au cunoscut oamenii care au cunoscut-o pe Marilyn). Ceea ce urmează seamănă mai mult cu un podcast, decât cu un film.

Documentarul abordează persoanele pe care Marilyn Monroe le-a cunoscut

„The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes” pune în scenă aceste momente de conversație și interogatoriu cu actori din anii ’70 și ’80. Cele mai captivante părți ale filmului reies din filmările de arhivă ale lui Monroe, fie din filmele ei, fie din interviuri, în care farmecul și talentul ei natural strălucește.

Vedeta  a fost afectată de traume din cauza abuzurilor din trecut, căutând medicamente pe bază de rețetă pentru a-și atenua anxietățile. Ea a fost, de asemenea, potrivit Summers, o persoană paranoică care se temea de abandon la fiecare pas.

Diva, o persoană paranoică

„Cele două piese de arhivă despre ea de care am devenit obsedat au fost, una, când iese din clinica de psihiatrie Payne Whitney, deși fusese reținută timp de trei zile. Ea a sfârșit prin a sparge o fereastră, spunând că ea este persoana nebună la care se așteptau cu toții să fie. Joe DiMaggio a ajuns să o scoată afară. A fost cea mai extraordinară, îngrozitoare perioadă. Ca ea să iasă în machiaj și păr complet, pare de necrezut.”

„The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes” încearcă să contextualizeze cariera și viața lui Monroe în contextul diferitelor grade de „bărbați răi” cu care a stat. Documentarul lui Cooper și cercetarea lui Summers se îndreaptă între relațiile lui Monroe cu bărbați, precum frații Kennedy, căsătoriile ei cu Joe DiMaggio și Arthur Miller și înrăutățirea facultăților ei mentale. Misterul lui Monroe nu pare deloc prea misterios și, deși filmul continuă să tachineze un tip de dezvăluire, informațiile prezentate nu sunt deloc diferite de ceea ce este deja cunoscut.

Deși Cooper și Summers abordează teoriile conspirației – inclusiv ideea că Monroe a fost, probabil, ucisă pentru asocierile ei cu familia Kennedy – niciuneia dintre acestea„Misterul lui Marilyn Monroe: casetele neauzite” nu i se acordă mare importanță, doar câteva minute pe ecran.

Summers este suficient de deschis cu privire la luptele pentru sănătatea mintală a lui Monroe și consideră că moartea actriței este un accident. Atunci de ce actul final al documentarului se concentrează pe posibile alternative? Poate că este pentru a permite un proces de eliminare, dar, într-adevăr, nu face decât să extindă fascinația luridă față de ideea că viața lui Monroe a fost nedreaptă.

 

citește și...