“Misiunea mea este să mor în fiecare zi”. Dedicația periculoasă a colecționarului de cadavre din Yemen. “O acțiune sinucigașă”

09.11.2022, 18:45

Prima dată când Hadi Jumaan a colectat cadavre de pe un câmp de luptă din Yemen a fost la cererea unui bun prieten care i-a cerut să aducă acasă rămășițele a doi bărbați care fuseseră uciși în luptă. De la acea primă misiune dramatică, Jumaan estimează că a recuperat 1.700 de cadavre, riscându-și viața de fiecare dată când se aventurează în zonele de luptă. El își descrie munca ca fiind “ca o acțiune sinucigașă”. 

Era în august 2015, la un an de la începutul bătăliei care a ucis 150.000 de oameni, a strămutat zeci de milioane de oameni și a lăsat județul cu una dintre cele mai ridicate rate de malnutriție în rândul copiilor din lume.

Jumaan, un angajat social pentru tineret, era un candidat improbabil pentru o astfel de misiune, însă provine din guvernoratul nordic Al-Jawf – aceeași provincie ca și un comandant insurgent care era staționat în sudul țării, locul unde au murit bărbații.

“Misiunea mea este să mor în fiecare zi”

Nu-l cunoștea pe comandant, însă a fost de acord să ajute totuși și, după ce a negociat intrarea pe linia frontului, a pornit din metropola Taiz într-o ambulanță împrumutată spre o vale aflată la 50 de kilometri sud. A mers pe jos ultima jumătate de milă până în vale ținând un steag alb.

Următorul lucru pe care l-a știut a fost că se afla într-o saltea la spitalul marinei din capitala Yemenului, Sana’a, înconjurat de familiile bărbaților morți, care îi mulțumeau pentru că a găsit cadavrele membrilor familiilor lor, în timp ce cercul său de rude nu a fost conștient de această dramă. Jumaan fusese împușcat în piept, glonțul apropiindu-se de inima, după o întrerupere a comunicării între comandanții beligeranți.

Jumaan estimează că a recuperat 1.700 de cadavre

Jumaan a petrecut 45 de zile în spital, spunându-i inițial soției sale că lucrează în Sana’a pentru a nu o supăra. În ciuda traumei, a fost atât de mișcat de recunoștința gospodăriilor încât a hotărât că va spune sigur dacă cineva îi va mai cere ajutorul încă o dată. Și au făcut-o.

De la acea primă misiune dramatică, Jumaan estimează că a recuperat 1.700 de cadavre, riscându-și viața de fiecare dată când se aventurează în zonele de luptă. El își descrie munca ca fiind “ca o acțiune sinucigașă”. A fost împușcat de trei ori și reținut în opt evenimente. “Misiunea mea este să mor în fiecare zi, la asta mă aștept”, a spus el pentru The Guardian la ceremonia de decernare a premiului Aurora Humanitarian Initiative de la Veneția, luna trecută.

În calitate de finalist Aurora, el a câștigat 25.000 de dolari (21.700 de lire sterline) – bani care pot ajuta la munca sa, care a fost finanțată anterior prin vânzarea de terenuri din gospodărie, bijuterii și mici subvenții. El a dedicat premiul soției și mamei sale.

În timp ce primul său loc de muncă a fost în sudul Yemenului, majoritatea misiunilor ulterioare au avut loc în Al-Jawf, locul unde locuiește împreună cu soția sa și cei trei copii. Amplasată între Arabia Saudită și Sana’a, controlată de Houthi, zona rurală este un front de luptă cheie.

Poreclit “colecționarul de cadavre” de către presa yemenită, cererile de asistență ale lui Jumaan au crescut odată cu reputația sa. Expertiza sa a fost, de asemenea, recunoscută pentru a negocia schimburi de prizonieri între rebelii Houthi și forțele autorităților și pentru a convinge luptătorii Houthi să permită asistența în comunitățile distruse și înfometate. Uneori însemna să dezbrace marcajele de pe pachetele de asistență și să convingă comandanții. “Eu nu iau niciodată partea cuiva. Sunt acolo ca un meditator neutru”, spune el.

Voluntarii au venit și au plecat – la un moment dat a avut 75, acum are 15 – însă nu îi învinovățește pentru că nu rămân. “Îi apreciez pe toți cei care contribuie chiar și cu o oră. Este de înțeles că pot pleca la jumătatea drumului. Cei care rămân se vor confrunta cu moartea”.

“Când o familie vede cadavrul le ușurează cumva suferința”

“Întotdeauna există acest sentiment când o mamă, un tată, un frate, o soră sau un fiu mă contactează pentru a-mi cere ajutorul, nu pot spune nu”, spune el.
“Sentimentul pe care îl am atunci când înapoiez cadavrele familiilor mă ajută să continui… când o familie vede cadavrul le ușurează cumva suferința.”

A salvat un tânăr care fusese împușcat în cap

Odată, când a fost însărcinat cu monitorizarea cadavrului unui luptător houthi în vârstă de 18 ani, a fost îndrumat către o casă mortuară și a dovedit cadavrul. Dar a observat că părea complet diferit de alte cadavre pe care le văzuse și a cunoscut un medic, care a confirmat că tânărul – care fusese împușcat în cap – respira totuși. “Am spus familiei că îl aduc înapoi – viu. Ei au întrebat: “Ai de gând să-l învii?”. Astăzi, tânărul merge și vorbește”.

Jumaan zâmbește la această amintire, însă a locui într-o zonă de război este traumatizant, agravat de sentimentul că lumea se îndepărtează.

“Există un întreg popor care se confruntă zilnic cu moartea. Oameni care se luptă pentru a găsi pâine. Suferim de foamete, de schimbări climatice, de foamete, pe lângă atacurile cu rachete. Suntem oameni uitați, fără identitate”, spune el.

Dar eșecul prelungirii armistițiului de luna trecută i-a lăsat pe oameni să se confrunte cu o reluare a atacurilor aeriene, a bombardamentelor la sol și a atacurilor cu rachete.

Jumaan are aproximativ 1.300 de nume ale celor dispăruți în registrele sale și este dedicat descoperirii lor. Speranța că ostilitățile se vor încheia, dând Yemenului o șansă de a se îmbunătăți și de a prospera, îl ține în viață. “Mesajul meu este să se oprească acest haos și să nu ne mai distrugem țara. Opriți acest lucru. Ne-am săturat”.

citește și...