Cadavre cu mâinile legate și cu frânghie în jurul gâtului au fost găsite în cimitirul Izium din Ucraina. O familie, inclusiv un copil mic, se află printre sutele de victime găsite

16.09.2022, 20:24

Izyum, Ucraina, este unul dintre multele orașe care, timp de luni de zile, a fost controlat de forțele rusești care au bombardat fără încetare zona și pe locuitorii ei. Orașul a fost eliberat recent de Ucraina și s-a descoperit că atât de mulți oameni au fost uciși atât de repede încât sute de cadavre au fost îngropate în gropi comune – inclusiv “o întreagă familie” – o mamă și un tată în vârstă de 30 de ani, părinții lor și fiica lor de 5 sau 6 ani.

Corespondentul extern al CBS News, Debora Patta, a vizitat locul vineri, unde a aflat că în cimitirul improvizat se aflau și cei care au fost uciși de bombardamente. Alții îngropați fuseseră executați, inclusiv unii, potrivit Reuters, care au fost îngropați cu frânghia în jurul gâtului și cu mâinile legate.

Dmytro Lubinets, comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, a declarat vineri, într-o înregistrare video postată pe Telegram, că printre cei îngropați se află “o întreagă familie” – o mamă și un tată în vârstă de 30 de ani, părinții lor și fiica lor de 5 sau 6 ani. Rămășițele familiei sunt marcate cu cruci de placaj și cu mici flori galbene și mov plantate în pământul care le acoperă, potrivit cbsnews.com.

Cadavre cu mâinile legate și cu frânghie în jurul gâtului, descoperite lângă Izium

“Avem mărturii de la localnici care afirmă că au fost uciși cu toții în urma unui atac aerian efectuat de avioane ale armatei Federației Ruse”, a fost declarația lui Lubinets.

Trupele rusești au deținut controlul asupra orașului timp de peste șase luni, până când forțele ucrainene au reușit să îl recucerească la începutul acestei săptămâni.

“Un genocid al poporului ucrainean”

Rezidentul din Izyum, Serhii Shtanko, a declarat pentru Reuters că el crede că întreaga familie a vecinului său, șapte persoane în total, este, de asemenea, îngropată în groapa comună.

Patta a relatat că trupurile găsite la fața locului vor fi exhumate și identificate în zilele următoare.

Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Kharkiv, a declarat pentru Reuters că oficialii ucraineni au primit informații despre decese în timp ce forțele rusești încă ocupau regiunea, dar abia acum au putut confirma victimele. Șeful poliției naționale ucrainene, Ihor Klymenko, a declarat la începutul zilei de vineri că se crede că multe dintre cadavre au fost îngropate încă din martie.

“Nu aveam informații fiabile, dar acum avem fapte”, a spus el. “Sunt mulți copii, sunt cadavre cu mâinile legate pe spate. Fiecare dintre aceste fapte va fi investigată și vor avea parte de o analiză juridică. Cu toate acestea, toate acestea nu pot decât să ateste că lumea trebuie să recunoască faptul că acesta este un genocid al poporului ucrainean.”

 

citește și...